Rămâi conectat

Actualitate

România, cea mai mare creştere cu cheltuielile militare din lume în 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

România a înregistrat în 2017 cea mai mare creştere cu cheltuielile militare din lume. Cheltuielile militare la nivel global s-au ridicat anul trecut la 1.739 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace, iar România a înregistrat cea mai mare creştere, arată Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). România şi-a luat angajamentul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru Apărare.

Cheltuielile militare în 2017 au reprezenat 2,2% din Produsul Intern Brut sau 230 de dolari/persoană, arată datele SIPRI.

Cele 15 ţări din lume cu cele mai mari cheltuieli militare în 2017 au fost aceleaşi ca şi în 2016, cu schimbări notabile în ceea ce priveşte poziţia. Cheltuielile celor 15 ţări, de 1.396 de miliarde de dolari, reprezintă 80% din totalul cheltuielilor la nivel global.

Şase dintre cele 15 ţări au înregistrat creşteri de peste 30% între 2008 şi 2017 în ceea ce priveşte cheltuielile militare, şi vorbim de ţări precum China, Turcia, Rusia, Arabia Saudită şi Australia.

Creşteri moderate ale cheltuielilor, între 10 şi 30%, au fost înregistrate în Coreea de Sud, Brazilia şi Canada, iar în Germania, Franţa şi Japonia, creşterile au fost sub 10%.

Cheltuielile militare au scăzut în ultimii zece ani în Italia, Marea Britanie şi notabil şi în SUA, unde scăderea înregistrată a fost de 14% sau echivalentul a 95 de miliarde de dolari.

România, cea mai mare creştere din lume la cheltuielile militare

Motivate de ameninţarea din partea Rusiei, simţită de multe ţări in Europa Centrală, cheltuielile militare în regiune au crescut cu 12% în 2017, pentru al patrulea an consecutiv, după şase ani de scădere între 2008 şi 2013.

În timp ce Polonia a fost de departe cel mai mare cheltuitor în Europa Centrală, reprezentând 42% din totalul banilor cheltuiţi de ţările din regiune, România a înregistrat cea mai mare creştere din lume, de 50%, la 4 miliarde de euro.. Această creştere spectaculoasă se datorează programului României de înarmare, modernizare şi expansiune pentru perioada 2017-2026.

Ce ţări au cheltuit cei mai mulţi bani pe Apărare

SUA a cheltuit anul trecut 610 miliarde de dolari pe Apărare, China a cheltuit 228 miliarde dolari, iar Arabia Saudită 69,4 miliarde dolari. Cheltuielile Rusiei au fost anul trecut de 66,3 miliarde de dolari, ale Indiei de 63,9 miliarde de dolari. Franţa se află pe locul şase cu 57,8 miliarde de dolari, urmată de Marea Britanie cu 47,2 miliarde de dolari.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când vor fi interzise centralele de apartament în România: Noile sisteme de încălzire permise

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când vor fi interzise centralele de apartament în România: Noile sisteme de încălzire permise Una din trei locuințe din România este încălzită prin centrale de apartament, dar acest lucru este pe cale să se schimbe radical, pentru că Guvernul lucrează la modificarea legii privind performanța energetică a clădirilor, urmând să interzică centralele de apartament care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea