PROIECT: Românii din străinătate să fie obligați să justifice sumele de peste 2000 de euro trimise în țară
Sumele trimise de românii din străinătate în ţară, care depăşesc 2.000 de euro, trebuie justificate prin documente. Aşa sună un proiect publicat de Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor. Dacă proiectul ajunge lege, firmele şi cei cu profesii liberale care primesc bani de la românii din Diaspora, trebuie să declare sursa lor. Iniţial, pe site-ul Oficiului a fost un proiect care vorbea de doar 1.000 de euro, dar între timp limita s-a dublat. Iniţiatorii proiectului spun că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală.
Proiectul prevede şi sancţiuni, iar amenzile nu sunt deloc mici. Cei care nu respectă prevederea riscă să plătească chiar şi 150.000 de lei amendă plus confiscarea banilor trimişi.
Instituţiile de credit, administratorii fondurilor de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, dar şi asociaţiile şi fundaţiile sunt pe lista celor care ar trebui să justifice banii veniţi din Diaspora. Proiectul de lege nu îi uită nici pe auditori, experții contabili, notarii, avocaţii şi executorii judecătoreşti. Regula pe care vor să o implementeze parlamentarii spune că aceştia vor avea la dispoziţie cel mult 3 zile lucrătoare pentru a declara la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor provenienţa banilor.
Liviu Dragnea: „Orice măsură de verificare a fluxului financiar este foarte importantă şi necesară, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi o abordare cumpătată în ceea ce priveşte banii românilor”.
Viziunea Puterii este însă contestată de opoziţie.
Florin Cîţu, senator: „Dragnea trebuie să înţeleagă că nu îşi rezolvă problema bugetului de stat confiscând banii românilor din străinătate şi acest proiect de lege trebuie gândit şi văzut dacă merită să fie pus în practică. România e ţara care are 4 milioane de cetăţeni care lucrează în străinătate, trimit în ţară peste 30 de milioane de euro, mai mult decât investiţiile directe pe care le ia România din companii”.
O astfel de măsura i-ar face pe românii din străinătate să caute alte moduri de a trimite bani în ţară.
Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Români din Europa: „Cum ar fi să trimită bani prin autocare sau avion, aceste măsuri le văd nesigure, dar mulţi vor fi descurajaţi şi nu vor mai trimite bani în ţară”.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan