Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PROIECT: Cota TVA să fie redusă la 9% la toate utilitățile – electricitate, căldură, apă și gunoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De anul viitor am putea avea cota TVA redusă la 9% pentru toate utilitățile, dacă un proiect legislativ va fi votat de senatori și deputați în această formă. Propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal, depusă în dezbatere publică la Senat de mai mulți parlamentari UDMR, prevede ca energia electrică, energia termică, apa și salubritatea să fie taxate cu 9% și nu cu 19% TVA.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că în acest moment avem de-a face cu o anomalie – cotă TVA de 9% pt furnizarea apei, dar TVA standard de 19% pentru colectarea apei menajere.

“Propunerea legislativă are ca obiect corectarea acestei situații anormale în cazul TVA datorat pentru colectarea apei menajere și, în plus, prevede extinderea măsurii de reducere a cotei TVA de la 19% la 9% la celelalte prestări/furnizări de utilități publice (livrarea de electricitate și de gaze naturale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților).

Consecința directă a diminuării taxării acestor servicii constă în reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodăriile populației, ceea ce ar avea un efect multiplicator în economie prin direcționarea către populație a veniturilor suplimentare, către investiții sau către achiziționarea de alte bunuri și plata de servicii prestate de agenți economici autohtoni, plătitori de impozite la rândul lor”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. La art. 291, alin. (2) – după lit. h) se introduc cinci noi litere, lit. i)-m), cu următorul cuprins:

“(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri: […]

  1. i) serviciile de canalizare;
  2. j) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat;
  3. k) livrarea de electricitate;
  4. l) livrarea de gaze naturale;
  5. m) serviciul public de salubrizare a localităților.”

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, dar indiferent de votul de aici, ea va modifica legea doar dacă va fi adoptată ulterior de plenul Camerei Deputaților, forul decizional.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea