Remedii naturale pentru tuse şi dureri în gât
În această perioadă, caracterizată prin temperaturi scăzute, vânt, ninsoare, ne confruntăm frecvent cu diferite infecţii şi inflamaţii la nivelul căilor respiratorii, ce îmbracă diferite forme: rinite, rinofaringite, faringoamigdalite, bronşite, laringite, chiar crize de astm bronşic. Pe lângă o alimentaţie echilibrată şi diversificată, recomandate sunt şi plantele aromatice: ardei iute, coriandru, fenicul, ceapa, usturoi, cimbru, hrean, ghimbir, şofran, busuioc, scorţişoară, cuişoare. Au efecte de stimulare a circulaţiei sangvine, înlătură senzaţia de frig, fluidifică secreţiile bronşice, uşurează expectoraţia şi ameliorează tusea.
lHidratarea, importantă şi în sezonul rece
Alături de apă, sucuri naturale (de legume sau fructe), supe şi ciorbe, este bine să consumăm aproximativ 3 căni/zi de ceai din plante care stimulează imunitatea, au acţiune antiseptică şi antiinflamatoare la nivel respirator, diminuează tusea, uşurează expectoraţia şi respiraţia, scad febra şi ameliorează durerile în gât.
lTinctura de propolis cu miere calmează tusea
Pentru fluidificarea secreţiilor bronşice şi diminuarea tusei puteţi folosi următoarele plante: cimbru, cimbrişor, busuioc, lemn-dulce, ciuboţica-cucului, tei, podbal, pătlăgină, valeriană, tei. Ceaiurile se beau călduţe, îndulcite cu miere. De asemenea, pentru calmarea tusei, puteţi apela la un amestec de suc de lămâie cu miere (în părţi egale), tinctură de propolis cu miere, suc de ceapă sau de ridiche neagră cu miere.
lDurerile în gât, ameliorate cu salvie, cimbru, mentă şi eucalipt
În cazul inflamaţiei sau infecţiilor la nivelul mucoasei faringiene, cu apariţia senzaţiei neplăcute de durere în gât, se pot administra:
•Extern – comprese cu oţet de mere, comprese cu felii de cartofi cruzi, cataplasme cu ceapă coaptă, aplicate calde;
•Intern – decoct din scoarţă de salcie, infuzie de nalbă-mare; •Comprimate pentru supt, ce conţin extract de salvie, ulei de cimbru, busuioc, tea-tree, mentă, eucalipt.
lTincturile au efecte antiseptice şi antiinfecţioase
Mai puteţi folosi şi tincturile din plante, care ajută la creşterea rezistenţei organismului, elimină disconfortul respirator, au efecte antiseptice şi antiinfecţioase, bronhodilatatoare, mucolitice: creţuşca, fructe de coacăz, rizomi de ghimbir, extracte din muguri de plop, iarba-mare, coada-şoricelului, mesteacăn, muşeţel, podbal. În general, se administrează jumătate sau o linguriţă din aceste tincturi de 2-3 ori/zi (în funcţie de vârstă), diluată în aproximativ 200 ml apă sau ceai.
lHreanul, propolisul, usturoiul şi mierea, foarte eficiente
Hreanul, măceşele, propolisul, usturoiul şi mierea sunt foarte eficiente la nivel respirator, datorită compoziţiei bogate în vitamine şi minerale:
•Tinctura de hrean are efecte de scădere a febrei, stimulând transpiraţia şi favorizând expectoraţia. Se foloseşte atât intern (30 picături de 1-2 ori/zi, diluate în apă), cât şi extern (15 picături diluate în 50 ml apă fiartă şi răcită), sub formă de gargarisme în cazul faringitelor şi amigdalitelor.
•Tinctura de măceşe. Acestea conţin multă vitamina C şi bioflavonoide, provitamina A, vitaminele B1, B2, E, K şi PP, care cresc rezistenţa organismului.
•Tinctura de propolis. Propolisul este un antibiotic natural deosebit de eficient, cu acţiune imunostimulatoare şi antioxidantă, antibacteriană, antivirală, antiinflamatoare. Intern, se administrează 10-30 picături de 2-3 ori/zi (în funcţie de vârstă şi afecţiune ). Extern, se fac gargarisme cu tinctură diluată în apă.
•Tinctura de usturoi se foloseşte profilactic şi curativ în diverse infecţii respiratorii. Se adaugă 10-15 picături într-o ceşcuţă cu lapte sau ceai şi se ia de 2 ori pe zi, după mese, în cure de 4-5 zile.
•Mierea, în amestec cu extract de propolis şi uleiuri esenţiale (de eucalipt, pin, mentă, cimbru), are acţiune imunostimulatoare, antiseptică, expectorantă. Se administrează 2-3 linguriţe/zi (înaintea meselor principale).
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenţă apifitoterapie
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 17 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?