Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

Durian, cel mai bizar, urât mirositor și intrigant fruct exotic. Beneficiile consumului “fructului-puturos”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fructul de Durian poate fi încadrat cu siguranță în categoria celor mai exotice, populare și neobișnuite fructe ale lumii. Durian are anumite proprietăți care îl recomandă drept un fruct excelent din punct de vedere nutrițional, cu un gust interesant, deosebit.

Unii îl îndrăgesc și îl ridică în slăvi, alții nici nu vor să se atingă de el sau să-l miroasă. Unii îl numesc “fructul-puturos”, alții îl alintă cu titlul de “regele fructelor”… Un lucru este însă sigur: Durian este unic prin aspectul, textura, mirosul, gustul și proprietățile sale și reprezintă o experiență culinară care merită încercată. Fructul de Durian poate fi încadrat cu siguranță în categoria celor mai exotice, populare și neobișnuite fructe ale lumii.

Nu știu însă câți au curajul să deguste sau să guste acest fruct… Durianul este celebru în întreaga lume pentru mirosul său tare și puternic, nu tocmai plăcut, ce amintește poate de alimentele alterate, poate de zeama de varză, poate de usturoi, poate de putoarea lăsată de sconcs, poate chiar de mirosul gunoiului (mirosul este perceput diferit de la om la om).

În unele țări precum Singapore a fost chiar interzis transportul acestui fruct în mijloacele publice de transport. Gustul fructului de Durian este însă unul deosebit și interesant, iar beneficiile pe care consumul său le aduce organismului sunt remarcabile. Alfred Russel Wallace, un biolog de origine britanica, este cel care descria pentru prima oară în secolul XIX gustul fructului, asemuindu-l cu gustul de migdale combinat cu o cremă de lapte. Durian are anumite proprietăți care îl recomandă drept un fruct excelent din punct de vedere nutrițional.

Fruct-putoare sau rege al fructelor? Beneficiile consumului de Durian

Durian se bucura de aprecierea asiaticilor si este intrebuintat pentru aromatizarea a numeroase deserturi si specialitati culinare. Se cultiva mai ales in partea de sud-est a Asiei, fiind insa consumat in zonele Indoneziei si ale Malaeziei din timpuri stravechi. Fructul poate fi gasit si in supermarketuri (in Romania nu) in coaja sa naturala sau decojit, sub forma de miez, coaja si samburele inlaturandu-se. Ineditul fruct are dimensiuni mari, masurand pana la 30 centimentri lungime si avand diametrul de aproximativ 15 centimetri. Creste totodata intr-un copac urias, ce poate atinge pana la 40 de metri inaltime.

Ca si greutate, fructul de Durian poate cantari pana la 3 kg, iar forma sa este fie ovala, fie rotunda. Aspectul exterior al fructului este unul tepos, dur, “tepii” avand forma unui varfuri conice. Cel care se consuma este miezul fructului de Durian. Este alb, moale si are o consistenta de crema. El este de regula consumat preparat sau ca baza pentru mancaruri, insa unii il consuma si proaspat, nepreparat.

Sunt voci care sustin ca fructul de Durian este si un puternic afrodiziac. Este un fruct considerat “curat”, intrucat “nicio bacteria si nicio mizerie nu pot trece de coaja sa tare, intr-un timp atat de scurt. Din pacate, nu exista nicio dovada stiintifica ca durianul este afrodiziac”, nota publicatia New Straits Times.

Durian, regele vitaminelor si al mineralelor

Fructul de Durian are un continut bogat de carbohidrati si de aceea este foarte satios. Este fructul cu cel mai bogat continut de proteine complexe. Contine totodata si acizi grasi esentiali, in compozitia sa aflandu-se peste 200 de flavoide. Fructul de Durian este bogat in vitamine si minerale. Durian contine vitamina C (o ceasca de Durian contine 48 mg de vitamina C sau 80% din valoarea zilnica conform Dietary Guidelines 2010 – U.S. Department of Health and Human Services), vitamina E (intr-o cantitate semnificativa), vitamine din complexul B (B5, B6, B1) si A, calciu, potasiu (important in reglarea tensiunii arteriale), fosfor, fier (intr-un procent deloc de neglijat), magneziu (39%), mangan, dar si zaharuri si apa. Consumarea acestui fruct contribuie la imbunatatirea memoriei si la cresterea energiei.

Fructul de Durian trateaza depresia si induce fericirea

Consumarea fructului de Durian favorizeaza in acelasi timp mentinerea unei stari psihice optime a organismului. Cum asa? Aminoacidul Triptofan pe care Durian il contine este eficient in ameliorarea depresiei, a starilor de anxietate si a insomniilor. Mai mult, a consuma acest fruct inseamna a creste nivelul de serotonina din organism, o substanta responsabila pentru starea de fericire. Fructul de Durian are si proprietati antioxidante intense si este un bun energizant, revitalizand organismul gratie zaharurilor simple continute precum zaharoze si fructoze.

Una peste alta, Durian ajuta si la curatarea organismului de toxine. Inlesneste totodata reglarea nivelului de colesterol din sange. Decocturile obtine din frunzele de durian sunt intrebuintate in bolile de piele sau in inflamatii si umflaturi la nivelul pielii. In Asia, specialistii in medicina traditionala recomanda un preparat din frunzele si radacinile de Durian pentru tratarea febrei si a icterului. Durian contine si fibre alimentare, fiind de aceea un laxativ eficient.

Sursa: garbo.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea