Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

În România, carburanţii s-au scumpit cu 3%, în doar două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

De la începutul acestui an, carburanţii s-au scumpit cu 3%. Deşi preţurile din România sunt încă sub media europeană, creşterea preţurilor de la noi este mai accentuată decât creşterea medie din Europa.

Benzina vândută la pompele din România s-a scumpit, în medie, cu 16 bani pe litru, în primele două săptămâni din acest an, iar motorina cu 15 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

La data de 1 ianuarie, preţul mediu la benzină era, în România, de 5,16 lei pe litru, iar preţul mediu al motorinei de 5,27 lei pe litru. Două săptămâni mai târziu, la data de 15 ianuarie, benzina costa 5,32 lei litrul, iar motorina 5,42 lei litrul. În procente, preţul în lei a crescut aşadar, în doar două săptămâni, cu 3% la benzină şi cu 2,8% la motorină.

Dacă socotim preţurile în euro, utile pentru a compara situaţia de la noi cu cea din Europa, în primele două săptămâni din acest an, preţul benzinei a crescut de la 1,108 euro pe litru la 1,15 euro pe litru, iar cel al motorinei de la 1,131 euro pe litru la 1,172 euro pe litru, potrivit aceleiaşi surse. Aşadar, comparând preţurile în euro, avem o scumpire de 3,7% a benzină şi 3,6% la motorină, procent diferit faţă de comparaţia anterioară din cauza evoluţiei cursului de schimb leu-euro.

Preţurile din România sunt încă mult sub media europeană, dar scumpirea de la noi, din aceste două săptămâni, a fosat mai mare decât cea din Europa, dacă facem o comparaţie a preţurilor medii. Astfel, daca la 1 ianuarie preţul mediu al benzinei era, în Europa, de 1,374 euro pe litru, două săptămâni mai târziu acesta ajunsese la 1,379 euro pe litru, deci scumpirea a fost de doar 0,3%. La motorină, preţul mediu din cele 28 de state europene a crescut de la 1,259 euro la 1,283 euro pe litru, rezultând deci o scumpire medie de 1,9% în aceeaşi perioadă.

Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei, care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 15 ianuarie, taxele reprezintă, la noi, 53% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.

Cotaţiile internaţionale ţin cont de evoluţia preţului ţiţeiului, iar acesta a ajuns, în această săptămână la 70 de dolari barilul, un nivel maxim al ultimilor trei ani, iar unii analişti consideră că nu este exclus ca preţul să ajungă la 80 de dolari pe baril.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Comercianții NU mai sunt obligați să emită imediat bonul fiscal la plățile cu cardul, dacă clientul nu îl solicită expres

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Comercianții NU mai sunt obligați să emită imediat bonul fiscal la plățile cu cardul, dacă clientul nu îl solicită expres Președintele României,  Klaus Iohannis,  a promulgat legea prin care comercianții nu vor mai fi obligați să emită bonul fiscal la plățile cu cardul, decât în cazul în care clientul îl solicită în mod expres. Până […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea