Atracție turistică unică în România, cu singurul hotel de gheață și cel mai mare strat de zăpadă, aproape de județul Alba
Turişti de pe toate continentele au venit şi în acest an în inima ţării, în Sibiu, județ vecin cu Alba, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, pentru o atracţie unică în România – Bâlea Lac, cu singurul hotel de gheaţă şi cu cel mai mare strat de zăpadă din ţară.
Zona turistică Bâlea Lac se mândreşte cu cel mai mare strat de zăpadă din România. Miercuri, aici, zăpada măsura 130 de centimetri, iar temperatura era de minus cinci grade Celsius.
Pentru a ajunge la Bâlea Lac, turiştii traversează cu telecabina o distanţă de 3.700 de metri deasupra Văii Bâlea, printre munţi acoperiţi de zăpadă, unde pot zări animale sălbatice chiar în timpul urcării.
Pentru că riscul de avalanşă este unul însemnat şi cad pietre pe carosabil şi cantităţi mari de zăpadă, şoseaua este închisă iarna, iar transportul pe cablu este singurul care funcţionează – atunci când vântul nu e prea puternic şi vizibilitatea este bună.
Odată ajunşi la cota 2.034 în Munţii Făgăraş, turiştii descoperă o mare de alb şi văd crestele masivului cum înconjoară Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din masivul Făgăraş, cu cei 46.508 metri pătraţi şi adâncimea de 11.35 metri.
La ieşirea din telecabină turiştii pot zări Hotelul de Gheaţă, singurul de acest fel din ţară. De 13 ani, acest hotel inedit primeşte anual 8.000 de oaspeţi de pe toate continentele, care se bucură de cazare, dar şi de un bar şi un restaurant de gheaţă în interior. Hotelul este construit integral din zăpadă şi din blocurile de gheaţă din Lacul Bâlea. Pentru a fi trainic, meseriaşii folosesc blocuri de gheaţă ce ajung la dimensiunea de 70 de centimetri şi cântăresc aproape 70 de kilograme. Fiecare cameră a Hotelului de Gheaţă are sculpturi care înfăţişează câte un artist, spre exemplu Madonna sau Michael Jackson. Afară există şi şase igluuri, tot cu nume de artişti.
„De Revelion au fost ocupate toate camerele din Hotelul de Gheaţă. În jur de 65 % este gradul de ocupare al Hotelului de Gheaţă pentru lunile ianuarie şi februarie, majoritatea fiind turişti străini, în special britanici. Spre exemplu, aseară am avut doi turişti din Olanda, patru din New York (SUA), doi francezi, un român cu o italiancă. Mapamondul este reprezentat aici, sus, în vârf de munte. Nici nu e frig. Înăuntru în hotel tot creşte temperatura datorită turiştilor care vin, ajungând la plus două grade. Tariful de cazare pe noapte este de o sută de euro camera”, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Daniel Corbu, reprezentant al Hotelului de Gheaţă.
Cine doreşte doar să viziteze Hotelul de Gheaţă o poate face contra sumei de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.
Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac este deschis publicului până la începutul lunii aprilie.
Tot aici, la Bâlea Lac, se va ridica şi în acest an o biserică de gheaţă, care va fi gata în luna februarie. În această biserică s-au oficiat slujbe de cununie şi de botez.
Amatorii sporturilor de iarnă trebuie să ştie că la Bâlea Lac nu există pârtii amenajate, motiv pentru care trebuie să aibă grijă să nu se aventureze în zone periculoase. Pentru aceasta este recomandat să ceară sfatul echipei de salvamontişti care se află în permanenţă la Bâlea Lac.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan