Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

Fotografia unui ziarist al ziarului ”Unirea”, în care este surprinsă MUTAREA blocului A2 din Alba Iulia, locul 1 într-un top al celor mai spectaculoase imagini din istorie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Fotografia unui ziarist al ziarului ”Unirea” – Sebastian Truța, locul 1 în topul celor mai spectaculoase imagini.

Fotografia care a apărut pentru prima dată în ziarul ”Unirea”, în urmă cu mai bine de 30 de ani, și ilustrează translarea blocului A2 de pe Platoul Romanilor, din municipiul Alba Iulia, este considerată cea mai uimitoare imagine, într-un top internațional ce cuprinde 36 de fotografii pe care oamenii nu au avut ocazia să le vadă până acum.

Citește și: mutarea blocului A2 din Alba Iulia

În ziua de 27 mai 1987, la ora 8 și 35 de minute, a început translarea Blocului A2, iar acest eveniment ce a marcat viața orașului a fost coordonat de prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu, cel care a salvat din calea buldozerelor mai multe clădiri – blocuri și biserici din țara noastră. Soluția inginerului Iordăchescu a fost pusă în practică de specialiștii IACM Alba – Întreprinderea Antrepriză de Construcţii Montaj și cu toții au reușit să uimească atunci întreaga comunitate a Albei.

Am luat parte la acest eveniment alături de tatăl meu, Sebastian Truța, cel care a realizat fotografiile de atunci și a consemnat acest surprinzător moment în ziarul ”Unirea”. Nu știam atunci că peste ani de zile îl voi întâlni pe cel care a adus multă emoție în rândul albaiulienilor, inventatorul metodei translaţiei imobilelor, care a mutat, în cariera sa, 29 de clădiri, dintre care 13 biserici sau mănăstiri. Împreună cu distinsul specialist am rememorat evenimentul petrecut în 27 mai 1987 la Alba Iulia, moment ce și-a pus amprenta asupra dezvoltării Cetății Unirii. Blocul A2, cu o înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri, a fost despărţit în două clădiri independente. Cel care a gândit acest proiect, ing.Iordăchescu, mi-a mărturisit că nu s-a gândit niciun moment că translarea nu va fi o reușită.

Citește și: Omul care a mutat clădiri pentru a le salva din calea buldozerelor se destăinuie. Cum s-a născut ideea translatării?

Întreaga călătorie a celor două corpuri gemene cu 40 de apartamente fiecare a durat 5 ore și 40 de minute. ”Ce repede au trecut anii. Se duc odată cu noi şi oricâte sforţări am face nu e cu putinţă să punem sechestru nici măcar pe timpul biologic, decum să opăcim o clipă timpul, spre a lua putere pentru o nouă posfaţă. Poate tocmai de aceea rememorările sunt umbrite de o undă de melancolie.

YouTube video

Nu am dat clipei încărcătura ce se cuvenea, acum ia-o de unde nu-i… Şi, cum se întâmplă în astfel de împrejurări, cei buni pleacă cei dintâi!”, scria la un moment dat tatăl meu, care a trăit fiecare zi cu pasiunea pentru scris și fotografie păstrată în adâncul sufletului. Și, dacă dragostea lui pentru jurnalism este dusă mai departe de noi, de acolo, de sus, el va zâmbi mulțumit că truda sa nu a fost zadarnică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA Călin Hartzos este unul dintre cei mai valoroși absolvenți ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Băiatul, șef al Promoției 2024 – „Avram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea