Codul muncii: Guvernul a făcut ultimul pas legislativ pentru punerea în aplicare a noilor reguli pentru angajatori şi sancţiuni pentru munca „la negru” şi „la gri”
Guvernul a făcut ultimul pas legislativ pentru punerea în aplicare a noilor reguli pentru angajatori şi sancţiuni pentru munca „la negru” şi „la gri”. Acestea au fost reglementate încă din luna august, dar care nu s-au putut opera încă, fiindcă nu au fost transpuse în legislaţia care reglementează registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Codul Muncii s-a schimbat semnificativ în privinţa reglementării şi sancţionării muncii „la negru” şi „la gri”, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în vigoare din luna august.Concret, OUG 53 din 2017 obligă angajatorii să încheie contract individual de muncă salariatului cu o zi înainte de începerea efectivă a lucrului de către acesta, în caz contrar vor fi sancţionaţi pentru muncă la negru.
Contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.
Actul adiţional la contract va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării pe care le aduce.
Pe lângă acestea, OUG nr. 53 din 2017 aduce sancţiuni mai dure pentru angajatorii care angajează la „la negru” şi „la gri”.
Aceste schimbări nu pot fi aplicate pentru că nu au fost transpuse în legislaţia care reglementează în prezent metodologia de întocmire, completare și transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
În acest context, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind registrul general de evidenţă a salariaţilor care face operabile toate schimbările dure aduse în august Codului Muncii. Acesta este ultimul pas legislativ necesar pentru a combate şi descuraja munca nedeclarată.
Iată câteva dintre schimbările reglementate în proiectul de Hotărâre privind registrul general de evidenţă a salariaţilor:
Constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei, următoarele fapte:
- primirea la muncă a unei persoane fără transmitere raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii angajatului în baza unui contract individual de muncă.
- refuzul de a pune la dispoziţia inspectorului de muncă documentele care au stat la baza înscrierilor efectuate în registru;
Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei completarea registrului cu date eronate sau incomplete.
Constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei încălcarea obligaţiei de a păstra dosarul personal la sediul angajatorilor sau, după caz, la sediul secundar, care are delegată competenţa încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală Economistul Radu Georgescu a explicat, ca răspuns la întrebările primite în ultima perioadă, cum își protejează el personal banii familiei și firmei, aceasta putând constitui un ghid […]
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P. „S&P […]
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025 Vara 2025 s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de […]