Cele mai multe călătorii pentru vacanțe efectuate în semestrul I din 2017 au avut ca durată între una și trei înnoptări
Conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), cele mai multe călătorii pentru vacanțe efectuate în primul semestru al acestui an au avut ca durată una și trei înnoptări (72,9% din total), iar numărul călătoriilor turistice efectuate de către rezidenți a fost de 8.971.600, în creștere cu 16,4% față semestrul I 2016.
În perioada analizată ponderea călătoriilor pentru vacanțe în total călătorii a fost de 87%, în timp ce călătoriile pentru afaceri și motive profesionale au reprezentat 4,4%.
Ca și în anii anteriori, s-a menținut constantă preferința turiștilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanțe, 67,3% dintre aceștia preferând cazarea la rude și prieteni. În ierarhie, urmează cazarea în hoteluri și unități similare, în proporție de 13,5%.
În călătoriile de afaceri și motive profesionale, turiștii români s-au cazat în proporție de 47,6% în hoteluri și unități similare. Alte două modalități de cazare au fost utilizate în proporție de 20,7% la rude și prieteni, respectiv 13,1% în alte tipuri de cazare fără plată.
Luna de vârf pentru călătoriile de vacanțe în țară a fost luna mai, cu o pondere de 22,4% pentru călătoriile interne și 23,2% pentru cele externe.
De asemenea, conform INS, în proporție de 97,8% călătoriile pentru vacanțe în străinătate realizate în semestrul I 2017 au avut ca destinație țări din Europa, țările Uniunii Europene reprezentând 94,4% din totalul acestor călătorii.
Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în perioada ianuarie-iunie 2017 a fost de 30.913.000 (84,2% pentru călătoriile de vacanțe). Din totalul de 26.040.400 înnoptări înregistrate pentru vacanțe, 85,2% au fost realizate în România și 14,8% în străinătate, menținându-se aceeași tendință ca în semestrul I 2016.
În semestrul I 2017, rezidenții români au cheltuit aproximativ 4,573 miliarde lei pentru călătorii de vacanță și afaceri, din care 74,1% pentru cele care au vizat destinații interne. Totodată, din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanțe în semestrul I 2017, peste trei sferturi (77,4%) au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în țară, iar 22,6% pentru călătorii în străinătate.
Numărul excursiilor efectuate în semestrul I 2017 a fost de 17.352.400, din care 99,7% au avut ca destinație România. Principalul mijloc de transport preferat a fost autobuzul, microbuzul sau autocarul (37,1%), urmat ca pondere în total de excursiile cu mașina personală (34,6%).
Principalele scopuri ale efectuării excursiilor interne au fost vizitarea rudelor sau prietenilor (37,0%) și cumpărăturile (29,3%). La excursiile externe principalul scop al călătoriei au fost cumpărăturile (67,1%), urmat de călătoriile pentru petrecerea timpului liber (15,9%) din totalul excursiilor externe.
În primul semestru, rezidenții români au cheltuit pentru excursii peste 3,366 miliarde lei, din care 99,6% au fost pentru cele care au vizat destinații interne. Din totalul cheltuielilor efectuate de rezidenții români pentru excursii ponderea principală o constituie cheltuielile pentru cumpărarea de mâncare, băuturi, tutun (32,3%), urmată de cheltuielile pentru cumpărarea altor bunuri de larg consum (30%) și cheltuielile pentru transport (15,7%)
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii