Amenzi mai mari pentru încălcarea Codului Rutier
lNu purtaţi centura, scoateţi din buzunar şi 201 lei!
Astfel, şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă cele două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 134 şi 201 lei, faţă de maximum 180 de lei cât plăteau până acum. Sancţiuni similare vor primi şi conducătorii auto care preferă să folosească, la volan, telefonul mobil în loc de hands-free. În plus, şoferii care depăşesc cu 30 kilometri/oră viteza maximă admisă sau opresc fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor risca amenzi din clasa a II -a (4 sau 5 puncte-amendă), adică între 268 şi 335 de lei (faţă de maximum 300 de lei în prezent).
lÎnjurăturile din trafic, aspru pedepsite
Amenzile cresc şi mai mult pentru conducătorii auto care nu opresc la „STOP” sau pentru cei care depăşesc cu 40 kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia vor plăti amenzi din clasa a III- a (6 sau 8 puncte – amendă), adică vor scoate din buzunar de la 402 la 536 de lei (faţă de maximum 480 de lei acum). Sumele cele mai mari vor „îngrăşa” însă bugetele primăriilor din buzunarele şoferilor nervoşi care-şi insultă „colegii” din trafic, de la cei care transportă copii sub 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor, blochează intersecţiile sau depăşesc cu 50 de kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia riscă amenzi usturătoare încadrate în clasa a IV-a a sancţiunilor (de la 9 la 20 de puncte-amendă), adică vor plăti între 603 şi 1.340 de lei (faţă de maximum 1.200 de lei cât erau nevoiţi să scoată din buzunar până acum).
l Maşina de serviciu, ţinta poliţiştilor
Ultima categorie de contravenţii, cele din clasa a V-a, este valabilă doar în cazul firmelor sau al instituţiilor statului şi se aplică, de regulă, atunci când reprezentanţii acestora refuză să comunice poliţiştilor numele angajaţilor care au încălcat Codul Rutier, în timp ce se aflau la volanul maşinilor de serviciu. Aceste sancţiuni merg de la 21 până la 100 de puncte – amendă, adică de la 1.407 la 6.700 de lei (faţă de maximum 6.000 de lei în prezent).
lDepăşirea limitei de viteză, cea mai frecventă abatere
Potrivit poliţiştilor, pe primele locuri în „topul” celor mai frecvente abateri de la Codul Rutier stau depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 de kilometri/oră şi lipsa centurii de siguranţă – în cazul şoferilor sau a căştii de protecţie, în cazul motocicliştilor (toate sancţionate cu 2-3 puncte-amendă, de la 134 la 201 lei). Aceste abateri sunt urmate în „top” de depăşirea vitezei maxime admise cu 30-40 de kilometri/oră; nerespectarea regulilor la întoarcere şi mers înapoi sau la schimbarea benzii de circulaţie, nereguli soldate cu tamponări; nepăstrarea distanţei faţă de autovehiculul din faţă, urmată de accidente uşoare şi folosirea telefonului mobil la volan.
Toate acestea le aduc conducătorilor auto indisciplinaţi nu doar amenzi de câteva sute de lei, ci şi puncte de penalizare („contabilizate în aşa-numitul cazier al şoferului”). Şi, atenţie! La 15 puncte de penalizare, cumulate într-un interval de şase luni, rămâneţi fără permis pentru 30 de zile. „În total, legea prevede sancţiuni pentru aproximativ 35 de încălcări ale regulilor de circulaţie. Aşa se face că, anual, la bugetele primăriilor din toată ţara se adună miliarde de lei vechi de la şoferii indisciplinaţi”, au explicat oficiali ai Poliţiei Rutiere. (E.Z.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi reluat, după renumărarea votului: Explicații din partea fostului judecător Cristi Dănileț
Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi reluat, după renumărarea votului: Explicații din partea fostului judecător Cristi Dănileț Fostul judecător Cristi Dănileț a explicat ce se întâmplă în în cazul în care se descoperă erori majore în procesul de numărare a voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, iar aceste diferențe modifică ordinea candidaților, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 53 de minute
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 2 ore
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte