Rămâi conectat

Actualitate

Romsilva ar putea exploata circa 17 milioane metri cubi de lemn fără să încalce legea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva ar putea să exploateze 17 milioane de metri cubi de lemn fără să încalce legea, însă pune pe piață 9,5 milioane metri cubi, a declarat, joi, secretarul de stat Ministerul Apelor și Pădurilor, Istrate Ștețco, la dezbaterea „Concurența în economia forestieră din România” organizată de Export Club.

„Rezultatele inventarului fondului forestier național nu au fost validate. Cred că, după al doilea ciclu, anul următor, când o să valideze aceste rezultate, o să vedem în ce situație ne aflăm. (…) Vă dau în premieră o informație: Romsilva astăzi ar putea să exploateze 17 milioane de metri cubi fără să încalce legea, o parte fiind inaccesibilă, posibil 3-4 milioane metri cubi, și ei pun pe piață 9,5 milioane metri cubi.

Anual s-au acumulat cantități care nu au fost puse pe piață, iar populația se bate pe o resursă limitată. Tocmai de aceea trebuie scoasă la lumină resursa de masă lemnoasă, dar în condiții corecte”, a spus Istrate Ștețco.

Acesta a precizat că există 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc, iar dacă se estimează un consum de 4 metri cubi per gospodărie se ajunge la 14 milioane de metri cubi, cu toate că din statistici rezultă că se taie 17 milioane de metri cubi. Potrivit sursei citate, în momentul de față a apărut un conflict în condițiile în care este nevoie de lemn pentru industria mobilei, dar și pentru încălzirea populației.

„Criza lemnului de foc a plecat de la faptul că toată resursa a fost dată operatorilor economici, într-o primă fază 100% prin Hotărârea de Guvern din 2015 , iar în 2016, circa 85% din resursă era pusă la dispoziția operatorilor economici să o cumpere pe picior. Plecând de aici au crescut și prețurile. A venit și Radarul Pădurii care a redus volumul tăierilor ilegale, clar o resursă importantă până în anii 2014 — 2015, estimată undeva la 8,8 milioane de metri cubi. O resursă care intra în special în încălzirea populației și o parte și în industrie. Toate acestea au generat criza”, a explicat Istrate Ștețco.

Soluția găsită a fost de a obliga Romsilva de a pune în primă fază la dispoziția populației masa lemnoasă exploatată, iar ulterior agenților economici.

„Este posibil să nu găsim soluții în toamna aceasta întrucât resursa a fost valorificată în toamna anului trecut, că așa este procedura: resursa se valorifică cu un an înainte pentru anul de producție următor”, a adăugat oficialul de minister.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat a precizat că speră ca luna aceasta să fie terminată Strategia Forestieră Națională care va fi valabilă în perioada 2018 — 2028.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea