Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

VIDEO / Situație absurdă pe autostrada A3 Târgu Mureș – Câmpia Turzii: O bucată de 40 de metri zace nelucrată pentru că autoritățile nu au reactualizat în timp util Acordul de Mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În apropiere de Câmpia Turzii, pe traseul autostrăzii Transilvania, întâlnim o situație absurdă: circa 40 de metri de autostradă s-au „pierdut” între planurile Companiei de Drumuri și situația din teren. Este vorba de o „gaură” de 40 de metri, unde corpul autostrăzii nu este complet construit, între tronsonul realizat de americanii de la Bechtel și inaugurat în 2010 și lotul adiacent de la Câmpia Turzii spre Târgu Mureș (secțiunea 2A2 din cadrul Lotului 3 al autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra) aflat în prezent în perioada de execuție.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cei circa 40 de metri unde corpul autostrăzii nu a fost finalizat complet făceau parte din tronsonul executat de compania Bechtel, însă constructorul american nu a mai terminat lucrările, iar în 2013 contractul a fost reziliat.

Tronsonul adiacent, Lotul 3 Câmpia Turzii – Târgu Mureș, licitat în 2014 și contractat în 2015, are planurile autostrăzii care se opresc exact în punctul unde încep cei 40 de metri lipsă.

YouTube video

Surse din partea constructorului au precizat că poartă discuții cu Compania de Drumuri pentru a găsi o soluție pentru situația apărută. Pe teren, însă, șantierul autostraăzii nu ajunge să facă o conexiune cu corpul autostrăzii executate de Bechtel.

La solicitarea HotNews.ro, Compania de Drumuri a recunoscut că 40 de metri din tronsonul 2B ai A3 Câmpia Turzii – Gilău nu au mai fost executați de către Bechtel.

„La data finalizării sectorului de autostradă, cuprins între km 0+000 – km 10+200 din secțiunea 2B, Câmpia Turzii-Gilău, de către Antreprenorul Bechtel International Inc, în luna noiembrie 2010, nu au fost executați circa 40 de metri din acest sector, respectiv de la km 0+000 și până la km 0+040 al Secțiunii 2B”, se arată în răspunsul CNAIR transmis HotNews.ro.

Compania de Drumuri motivează nefinalizarea celor 40 de metri prin faptul că primul punct al sectorului de la „km 0+000 se află în axul DN15 neexistând posibilitatea devierii acestuia, având în vedere ca în Studiul de Fezabilitate aprobat la acea data, pe DN15 urma să se execute un pasaj peste autostradă, pe aliniamentul actual al DN15”.

Totuși, Compania de Drumuri susține că situația va trebui remediată de constructorul lotului adiacent, mai exact asocierea Straco Group – Specialist Consulting – Total Road, pentru că ar exista o astfel de cerință în cadrul caietului de sarcini din licitația atribuită constructorului.

„În cadrul contractului „Proiectare și Execuție pentru Realizarea Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 3 Chețani – Câmpia Turzii, km 21+500 – km 37+191″ este prevăzută ca cerință obligatorie specificată în mod expres <<conexiunea la km 37+191 cu Secțiunea 2B Câmpia Turzii – Gilău>>”, susține CNAIR.

Cu toate acestea, cerinta contractuala la care face referire Compania de Drumuri nu poate fi aplicata practic din cauza situatiei din teren. La pozitia kilometrica la care face referire CNAIR –  mai exact la km 37+191 – nu exista corpul autostrazii la care constructorul sa faca conexiunea ceruta.

Practic, daca ar fi sa extindem numerotarea pozitiilor kilometrice folosite pentru sectiunea 2A Chetani – Campia Turzii, legatura ar trebui sa fie realizata aproximativ la pozitia 37+230. Rezulta circa 40 de metri care trebuiesc construiti si platiti si care momentan sunt inafara oricarui contract semnat.

„In luna noiembrie 2010, sectorul Campia Turzii – Gilau, executat de catre Bechtel International Inc. a fost pus in circulatie pe baza de Proces Verbal de Predare – Primire. In anul 2013 contractul de costruire incheiat cu firma Bechtel Inc. a fost reziliat, fara ca Sectiunea 2B Campia Turzii – Gilau sa fie complet finalizata”, a mai transmis Compania de Drumuri la solicitarea HotNews.ro.

Tocmai pentru ca tronsonul in cauza nu a fost finalizat – cea mai importanta lucrare neterminata este viaductul peste Somes, veriga lipsa care sa conecteze autostrada deschisa de lotul Gilau – Nadaselu aproape gata – in 2014 Compania de Drumuri a scos la licitatie finalizarea lucrarilor, inclusiv podul de la Gilau.

Cu toate acestea, in caietul de sarcini si in documentatia aferenta lucrarilor ramase de executat consultate de HotNews.ro nu apareau si cei 40 de metri de finalizat de la capatul dinspre Campia Turzii.

In orice caz, licitatia respectiva a fost anulata, fosta conducere CNADNR acuzand documentatia de calitate slaba. In cele din urma, in octombrie 2016 Compania de Drumuri a scos la licitatie doar executia podului peste Somes, fara lucrarile ce au ramas de finalizat pe restul tronsonului pana la Campia Turzii.

Pana una alta, intreg tronsonul de la Campia Turzii si pana la Ogra zace nelucrat de mai bine de un an pentru ca autoritatile nu au putut gestiona reactualizarea in timp util a acordului de Mediu.

Revizuirea Acordului de Mediu, documentul pe baza carei se da autorizatia de construire, nu este gata, desi procedura a fost atribuita direct in 2015 unei fime controversate, al carei actionar a fost condamnat definitiv pentru abuz in serviciu intre timp, si care avea termen de finalizare de sase luni. Au trecut, insa, de atunci mai bine de 26 de luni, iar blocajul creat duce la aparitia unor decalaje intre diversele tronsoane ale autostrazii, decalaje care vor duce practic la imposibilitatea de folosi unele loturi odata finalizate.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea