Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO / Situație absurdă pe autostrada A3 Târgu Mureș – Câmpia Turzii: O bucată de 40 de metri zace nelucrată pentru că autoritățile nu au reactualizat în timp util Acordul de Mediu

Publicat

în

În apropiere de Câmpia Turzii, pe traseul autostrăzii Transilvania, întâlnim o situație absurdă: circa 40 de metri de autostradă s-au „pierdut” între planurile Companiei de Drumuri și situația din teren. Este vorba de o „gaură” de 40 de metri, unde corpul autostrăzii nu este complet construit, între tronsonul realizat de americanii de la Bechtel și inaugurat în 2010 și lotul adiacent de la Câmpia Turzii spre Târgu Mureș (secțiunea 2A2 din cadrul Lotului 3 al autostrăzii Câmpia Turzii – Ogra) aflat în prezent în perioada de execuție.

Cei circa 40 de metri unde corpul autostrăzii nu a fost finalizat complet făceau parte din tronsonul executat de compania Bechtel, însă constructorul american nu a mai terminat lucrările, iar în 2013 contractul a fost reziliat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tronsonul adiacent, Lotul 3 Câmpia Turzii – Târgu Mureș, licitat în 2014 și contractat în 2015, are planurile autostrăzii care se opresc exact în punctul unde încep cei 40 de metri lipsă.

Surse din partea constructorului au precizat că poartă discuții cu Compania de Drumuri pentru a găsi o soluție pentru situația apărută. Pe teren, însă, șantierul autostraăzii nu ajunge să facă o conexiune cu corpul autostrăzii executate de Bechtel.

La solicitarea HotNews.ro, Compania de Drumuri a recunoscut că 40 de metri din tronsonul 2B ai A3 Câmpia Turzii – Gilău nu au mai fost executați de către Bechtel.

„La data finalizării sectorului de autostradă, cuprins între km 0+000 – km 10+200 din secțiunea 2B, Câmpia Turzii-Gilău, de către Antreprenorul Bechtel International Inc, în luna noiembrie 2010, nu au fost executați circa 40 de metri din acest sector, respectiv de la km 0+000 și până la km 0+040 al Secțiunii 2B”, se arată în răspunsul CNAIR transmis HotNews.ro.

Compania de Drumuri motivează nefinalizarea celor 40 de metri prin faptul că primul punct al sectorului de la „km 0+000 se află în axul DN15 neexistând posibilitatea devierii acestuia, având în vedere ca în Studiul de Fezabilitate aprobat la acea data, pe DN15 urma să se execute un pasaj peste autostradă, pe aliniamentul actual al DN15”.

Totuși, Compania de Drumuri susține că situația va trebui remediată de constructorul lotului adiacent, mai exact asocierea Straco Group – Specialist Consulting – Total Road, pentru că ar exista o astfel de cerință în cadrul caietului de sarcini din licitația atribuită constructorului.

„În cadrul contractului „Proiectare și Execuție pentru Realizarea Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lotul 3 Chețani – Câmpia Turzii, km 21+500 – km 37+191″ este prevăzută ca cerință obligatorie specificată în mod expres <<conexiunea la km 37+191 cu Secțiunea 2B Câmpia Turzii – Gilău>>”, susține CNAIR.

Cu toate acestea, cerinta contractuala la care face referire Compania de Drumuri nu poate fi aplicata practic din cauza situatiei din teren. La pozitia kilometrica la care face referire CNAIR –  mai exact la km 37+191 – nu exista corpul autostrazii la care constructorul sa faca conexiunea ceruta.

Practic, daca ar fi sa extindem numerotarea pozitiilor kilometrice folosite pentru sectiunea 2A Chetani – Campia Turzii, legatura ar trebui sa fie realizata aproximativ la pozitia 37+230. Rezulta circa 40 de metri care trebuiesc construiti si platiti si care momentan sunt inafara oricarui contract semnat.

„In luna noiembrie 2010, sectorul Campia Turzii – Gilau, executat de catre Bechtel International Inc. a fost pus in circulatie pe baza de Proces Verbal de Predare – Primire. In anul 2013 contractul de costruire incheiat cu firma Bechtel Inc. a fost reziliat, fara ca Sectiunea 2B Campia Turzii – Gilau sa fie complet finalizata”, a mai transmis Compania de Drumuri la solicitarea HotNews.ro.

Tocmai pentru ca tronsonul in cauza nu a fost finalizat – cea mai importanta lucrare neterminata este viaductul peste Somes, veriga lipsa care sa conecteze autostrada deschisa de lotul Gilau – Nadaselu aproape gata – in 2014 Compania de Drumuri a scos la licitatie finalizarea lucrarilor, inclusiv podul de la Gilau.

Cu toate acestea, in caietul de sarcini si in documentatia aferenta lucrarilor ramase de executat consultate de HotNews.ro nu apareau si cei 40 de metri de finalizat de la capatul dinspre Campia Turzii.

In orice caz, licitatia respectiva a fost anulata, fosta conducere CNADNR acuzand documentatia de calitate slaba. In cele din urma, in octombrie 2016 Compania de Drumuri a scos la licitatie doar executia podului peste Somes, fara lucrarile ce au ramas de finalizat pe restul tronsonului pana la Campia Turzii.

Pana una alta, intreg tronsonul de la Campia Turzii si pana la Ogra zace nelucrat de mai bine de un an pentru ca autoritatile nu au putut gestiona reactualizarea in timp util a acordului de Mediu.

Revizuirea Acordului de Mediu, documentul pe baza carei se da autorizatia de construire, nu este gata, desi procedura a fost atribuita direct in 2015 unei fime controversate, al carei actionar a fost condamnat definitiv pentru abuz in serviciu intre timp, si care avea termen de finalizare de sase luni. Au trecut, insa, de atunci mai bine de 26 de luni, iar blocajul creat duce la aparitia unor decalaje intre diversele tronsoane ale autostrazii, decalaje care vor duce practic la imposibilitatea de folosi unele loturi odata finalizate.

Sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Publicat

în

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, impozitele asupra veniturilor, contizațiile, dar și alte impozite și taxe, au avut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în anul 2021, ridicându-se în medie la suma 1.620 de lei, lunar, pe gospodărie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori, conform Agerpres.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%.

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

în

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Două monede antice de aur, aparținând patrimoniului cultural național, au fost predate de către reprezentanții Metropolitan Police ambasadorului României la Londra, Laura Popescu, arată o postare a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monedele au fost recuperate în Regatul Unit şi urmează să fie transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această recuperare de mare însemnătate a fost posibilă graţie unei echipe din care au făcut parte „detectivii John Roch, Ray Swan şi Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police, alături de colegii noştri ataşaţi de interne de la Londra”, notează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și DTPa: A fost lansată licitatia de peste 150 de milioane de lei

Publicat

în

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și DTPa: A fost lansată licitatia de peste 150 de milioane de lei

Ministerul Sănătății a lansat în SICAP trei licitații privind achiziția de vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și diftero-tetano-pertussis acelular, în valoare totală de până la 155 de milioane de lei.

Ministerul vizează achiziţia a 400.000 de doze de vaccin BCG, cu o valoare totală estimată la 2.532.000 lei. Contractul va avea o durată de şase luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 26 iulie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ce priveşte a doua licitaţie, cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 130.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric şi maxim 954.000 doze, la o valoare totală estimată între 3.109.600 – 22.819.680 lei.

Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 iulie.

În ce priveşte furnizarea vaccinului combinat diftero – tetano – pertussis acelular (DTPa), adsorbit, cu conţinut scăzut de antigene, frecvenţa atribuirii contractelor subsecvente este semestrială şi în funcţie de necesităţile autorităţii contractante şi de disponibilitatea fondurilor necesare achiziţiei. Cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 200.000 doze, respectiv maxim 820.000 doze, la valori totale estimate între 32.192.000 – 131.987.200 lei.

Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 28 iulie.

În vederea evaluării celor trei licitaţii, preţul ofertelor reprezintă 80%, iar termenele de livrare ofertate 20%, scrie Agerpres.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare