Propunere pentru Centenarul Marii Uniri: Toți elevii din România să viziteze Alba Iulia în 2018, pe banii statului
Un deputat PNL de Timiș propune, ca în anul 2018, al Centenarului Marii Uniri, toți elevii din România să viziteze Alba Iulia, susținuți financiar de Ministerul Educaţiei.
Deputatul Marilen Pirte, rector al Universității de Vest din Timișoara, spune că întărirea identităţii naţionale trebuie să fie principalul rezultat al sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire, iar dacă noi şi părinţii noştri avem simţul apartenenţei destul de dezvoltat, cei mai tineri dintre români au nevoie de un mic imbold.
„Pentru a putea răspunde cât mai bine acestui deziderat, solicităm Ministerului Educaţiei să iniţieze un proiect prin care să se asigure finanţarea necesară ca în 2018 toţi elevii din România să poată vizita oraşul Unirii, Alba Iulia, şi să ia parte la evenimentele desfăşurate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918”, afirmă Pirtea.
Propunerea sa este ca deplasările să se facă la cerere, în grupuri organizate la nivel de şcoală sau clasă, însă detaliile tehnice privind costurile acoperite de proiect vor trebuie discutate şi analizate la nivel de minister, astfel încât raportul dintre costuri şi impact social să fie unul cât mai optimizat.
În anul şcolar 2016-2017 am avut în şcoli 3,6 milioane de elevi. Chiar dacă doar jumătate dintre aceştia ar răspunde pozitiv la o asemenea iniţiativă, coagularea copiilor noştri sub dezideratele Marii Uniri ar aduce ţării beneficii pe termen lung, adaugă deputatul.
Deputatul subliniază că sumele implicate şi procedura de acordare a finanţării sunt de competenţa Ministerului Educaţiei, însă îi îndeamnă pe cei responsabili să nu privească proiectul drept o cheltuială, ci să-l considere ca fiind o investiţie minimă în viitorul nostru.
„Îi îndemn să privească spre ceea ce ne dorim pentru copiii noştri, o societate în care există sentimentul de protecţie şi de loialitate faţă de ceilalţi, cu oameni care pun suflet în ţara lor, sau un stat în mijlocul căruia ignoranţa prevalează. (…). Proiectul poate reprezenta un restart pozitiv în modul în care statul abordează chestiunea identităţii naţionale şi beneficiile pe termen lung ale acesteia”, conchide rectorul UVT.
surse: ziuadevest.ro, timpolis.ro, foto: Calin Magda
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun