Şoferii agresivi, filmaţi de oamenii legii. Poliţiştii din trafic vor putea înregistra orice moment discutabil sau intepretabil care apare în interacţiunea cu cetăţenii
Şoferii agresivi, filmaţi de oamenii legii. Poliţiştii din trafic vor putea înregistra orice moment discutabil sau intepretabil care apare în interacţiunea cu cetăţenii.
În curând, toţi poliţiştii din trafic ar putea fi dotaţi cu camere video care să înregistreze tot. Deci, inclusiv neînţelegerile sau chiar confruntările – fie ele şi doar verbale – cu şoferii.
Body Worn Camera – aşa se numeşte dispozitivul pe care un poliţist îl prinde la piept, ca să poată înregistra orice moment discutabil sau intepretabil care apare în interacţiunea cu cetăţenii. Sunt considerat de folos mai ales în trafic.
„Tind să cred că atunci când sunt filmaţi, conducătorii auto se mai temperează, mai ales cei recalcitranţi,” spune Adrian Ionescu, Brigada Autostrăzi.
32 de astfel de camere există deja în Poliţia Română încă din martie. Sunt doar în teste, însă dacă îşi vor dovedi utilitatea şi eficienţa, poliţia are de gând să cumpere alte 20.000.
O astfel de cameră costă în jur de 700 de euro şi este exact precum cele folosite de ofiţerii americani.
Camerele mai au un secret: stochează informaţia video cu un minut înainte de comanda efectivă de înregistrare.
Am testat împreună cu poliţia reacţia celor opriţi în trafic şi filmaţi cu aceste dispozitive.
„Mă gândesc că nu se mai pot face diverse chestii să îi mituiască e mult mai vine,” spune o șoferiță.
Ce este cel mai important: filmările vor putea fi folosite drept probe în instanţă.
„Ştiţi cum e? Martorul vrea sau nu vrea, nu? Pe când camera ne ajută foarte mult,” adaugă George Oarbu, Brigada de Poliţie Autostrăz.
„Rămâne de stabilit cum se va face stocarea acestor imagini pentru că trebuie stocate până la urmă. Rămâne de văzut care este este perioada perioada de stocare a acestora,” precizează Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.
În perioada următoare, cele 32 de camere vor fi folosite de poliţişti din două mari municipii din România. Nu s-a stabil înca în care.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
9 mai 2025 | Trafic doar pe banda 2 pe Autostrada A1, între Pianu și Orăștie: Lucrări de reparații fisuri
9 mai 2025 | Trafic doar pe banda 2 pe Autostrada A1, între Pianu și Orăștie: Lucrări de reparații fisuri Vineri, 9 mai 2025, până la ora 17.00, traficul se desfășoară doar pe banda 2 pe Autostrada A1, între Pianu și Orăștie. Se execută pe tronsonul amintit lucrări de reparații fisuri. Citește și: FOTO | […]
Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor
Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor Radu Georgescu a făcut marți o paralelă între ce s-a întâmplat în Marea Britanie în urmă cu 30 de ani, când lira s-a devalorizat 25%, într-o zi, zi rămasă […]
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă Examenul de Bacalaureat este un indicator de competențe academice ce testează cunoștințele acumulate de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu. Diploma de Bacalaureat este recunoscută internațional, ceea ce poate facilita accesul la universități din alte țări și poate […]