În scop turistic, un om de afaceri repune în circulație „Mocănița” între Lunca Arieșului și Baia de Arieș
În scop turistic, un om de afaceri repune în circulație „Mocănița” între Lunca Arieșului și Baia de Arieș
Cristian Răspopa, un om de afaceri din județul Mureș, s-a angajat să repună în circulație, în scop turistic, „Mocănița” pe linia îngustă dintre Lunca Arieșului (Lunca-Poșaga) și Baia de Arieș, pe lungimea totală de aproximativ 23 de kilometri. Investitorul are o afacere similară în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, relansând „Mocănița” pe ruta Rîciu – Teaca, dar spune că traseul din Munții Apuseni are un potențial turistic mult mai ridicat.
În puținele detalii pe care a vrut să ni le ofere, omul de afaceri Cristian Răspopa a spus că s-a apucat deja să curețe de vegetație linia de cale ferată dintre Lunca Arieșului și Sălciua, traseu de 9 km care ar putea fi inaugurat la jumătatea lunii iunie.
„Este traseul cel mai greu, cel mai stricat, cel mai rău. Ne-ar prinde bine niște voluntari care să vină la curățat vegetația”, a spus investitorul. El a menționat că „Mocănița” ar putea fi pusă în funcțiune pe întreg traseul până la Baia de Arieș în a doua jumătate a lunii iulie. Deocamdată, nu există dotările corespunzătoare, dar abia peste două săptămâni va începe recondiționarea vagoanelor necesare și vor fi închiriate 3 locomotive, astfel încât până la data inaugurării acestea să fie toate în stare de funcționare.
Cristian Răspopa a menționat că trenul va circula o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de numărul turiștilor, și nu a putut preciza un preț informativ al călătoriei. „Mocănița” a fost construită la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut și a fost botezată după denumirea locuitorilor din Apuseni, cunoscuți în termeni populari ca „mocani”. Linia îngustă din Munții Apuseni circula pe ruta Abrud – Turda, pe distanța de 94 km, având 4 gări, una dintre ele fiind la Baia de Arieș, și 17 halte, printre care și Lunca (Poșaga), care în unele ediții ale „Mersului trenurilor” era trecută Lunca Arieșului, de unde va pleca din nou „Mocănița” peste aproximativ o lună de zile.
Articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea” din 4 mai 2017
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan