Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

3 Martie: Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului se marchează în fiecare an la 3 martie, dată stabilită cu prilejul primei Conferințe internaționale privind prevenirea deprecierii auzului și restabilirea acestuia, care a avut loc în 2007 la Beijing, în China.

În fiecare an, Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului abordează o temă și activități specifice, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi. Spre exemplu, în 2016 tema a fost ”Pierderea auzului în copilărie: Acționează acum, iată cum!”, în 2014 — ”Îngrijirea urechii poate preveni pierderea auzului”, iar în 2013 — ”Un auz sănătos, o viață fericită — Îngrijirea sănătății auzului la persoanele în vârstă”.

În 2017, Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului evidențiază acțiunile care pot fi întreprinse de către factorii de decizie în ceea ce privește problema pierderii auzului. Tema din acest an are ca scop să atragă atenția asupra impactului economic al pierderii auzului și asupra eficienței costurilor intervențiilor pentru redresarea auzului. Prevenirea, screening-ul pentru identificarea timpurie, reabilitarea auzului cu ajutorul dispozitivelor auditive, subtitrările și limbajul semnelor în educație se numără printre strategiile care pot diminua pierderea auzului și consecințele acesteia.

Marcarea acestei zile are menirea de a sensibiliza și conștientiza oamenii din lumea întreagă cu privire la problemele legate de îngrijirea urechii și a auzului. Data de 3 martie — a treia zi din cea de-a treia lună a anului — a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi.

Cu prilejul Zilei mondiale privind protecția sănătății urechii și auzului, OMS organizează o serie de activități și lansează rapoarte privind noi estimări ale numărului de persoane expuse riscului de pierdere a auzului din diverse cauze, precum și broșuri, afișe și infografice cu tema zilei.

Potrivit celor mai recente estimări ale OMS, la nivel mondial 360 de milioane de persoane suferă în prezent de diferite grade de pierdere a auzului, din diverse cauze (zgomot, afecțiuni genetice, boli infecțioase, diverse medicamente, îmbătrânire ș.a.). Totodată, 1,1 miliarde de adolescenți și adulți tineri prezintă riscul de a suferi o pierdere a auzului ca urmare a utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale și expunerii la niveluri nocive ale sunetului în diverse locuri zgomotoase. Aproximativ 43 de milioane de oameni cu vârsta între 12 și 35 de ani trăiesc cu acest handicap, potrivit estimărilor OMS. În România, aproximativ 11% din populație suferă de deficiențe de auz și ar avea nevoie de aparate auditive.

Specialiștii spun că, în ultima perioadă, zgomotul este o cauză foarte des întâlnită care afectează auzul, fie pentru o perioadă mai scurtă de timp, fie definitiv. Auzul se testează prin efectuarea unei audiograme, prin care se stabilește, eventual, și gradul de hipoacuzie.

Sursa: agerpres.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea