Primăria Ciugud: Grupul de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureșului și Secașelor a câştigat fonduri de peste 1,7 milioane de euro
Conform listei Strategiilor de Dezvoltare Locală selectate pentru finanțare din cadrul Fondului European pentru Piscicultură și Afaceri Maritime, publicată săptămâna aceasta de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime (AMPOPAM), FLAG-ul (Fishing Local Acțion Grup) din bazinul Mureșului Secașelor și a Afluenților Acestora” a câştigat o finanţare de peste 1.700.000 euro, transmite primăria Ciugud.
Asocierea dintre 10 unități administrative din județul Alba (comuna Ciugud, municipiul Alba Iulia, Blandiana, Daia Română, Șibot, Spring, Vințu de Jos, Galda de Jos, Sântimbru, Doștad, 4 din județul Hunedoara (orașul Geoagiu și comunele Romoș, Turdaș și Rapoltu Mare) și 11 operatori privaţi (din care 3 sunt licenţiaţi în activitatea de acvacultură) şi 5 Asociaţii înfiinţate în baza O.G. 26/2000, asociere concretizată în organizația” FLAG (Fishing Local Acțion Grup) din bazinul Mureșului Secașelor și a Afluenților Acestora” va utiliza sumele astfel câştigate pentru a dezvolta zona din punct de vedere economic, prin investiții în producția piscicolă și de acvacultură, respectiv prin dezvoltarea infrastructurii de comercializare a peștelui şi a celei de turism în bazinul Mureșului și Secașului, toate acestea având în vedere protecția mediului și promovarea biodiversității.
Comuna Ciugud, prin echipa specializată în elaborarea și implementarea proiectelor, a îndeplinit rolul de coordonator în cadrul grupului de acțiune, iar proiectul a satisfăcut cu succes cerințele Uniuni Europene în ceea ce privește acordarea de fonduri pentru dezvoltarea zonală în sectorul de pescuit și acvacultură.
Prin aprobarea cererii de finanțare, prin FLAG, vor fi accesate fonduri în valoare de peste 1,7 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi investiții în acvacultură și se vor crea aproape de 30 de noi locuri de muncă.
Parteneriatul în cadrul acestui proiect propune valorificarea potenţialului existent la nivel teritorial, prin înfiinţarea de noi investiţii în acvacultură şi în procesarea produselor de acvacultură, ceea ce conduce, automat, şi la creșterea numărului de locuri de muncă în domeniu. Totodată, se dorește modernizarea unităţilor de acvacultură, în vederea extinderii si sporirii valorii economice a acestora şi implicit suplimentarea locurilor de muncă. În același context, strategia de dezvoltare locală în domeniul acvaculturii va promova proiectele axate pe activitaţi de mediu, turism şi educaţie.
Zona vizată prezintă un potenţial excelent de dezvoltare, pentru că aici activează 3 mari producatori cu licenţă în acvacultură şi peste 50 de operatori economici cu infrastructură de pescuit sportiv (bălţi de peşte), care intenţionează să devină producători/procesatori de produse din acvacultură. De asemenea, există numeroase intenţii ferme din partea persoanelor fizice, care deţin terenuri în zone propice acvaculturii, cu privire la dezvoltarea infrastructurii de producţie în acest segment de activitate.
„Prin câştigarea acestui proiect suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea uneia din priorităţile pe care ni le-am asumat împreună cu partenerii din FLAG, aceea de a pune în valoare, din punct de vedere turistic și economic, râul Mureș. Este unul dintre proiectele mele de suflet, mai ales că una dintre resursele importante pe care le are şi judeţul Alba este acest râu, cu un potenţial extraordinar de dezvoltare în ceea ce priveşte sectorul piscicol. Cu siguranţă, unităţile de producţie deja existente se vor dezvolta şi, desigur, vor apărea şi altele noi, pentru că potenţial există iar, acum, datorită acestui proiect câştigat, există şi fondurile necesare. De aici, pornim spre dezvoltarea economică și turistică fezabilă, precum și spre crearea de noi locuri de muncă într-un domeniu, unde avem un potențial uriaș, care aştepta să fie fructificat. Am mare încredere în utilitatea și succesul acestui proiect şi trebuie să spun că suntem deosebit de mândri de această reuşită, care aparţine Grupului de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureşului şi Secaşelor”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba
Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba Ca urmare a cererii adresate de o companie din București înregistrată la Agenția pentru Protecţia Mediului Alba cu nr. 10489/22.09.2023, APM Alba a emis în data de 18 decembrie 2024, acordul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun