FOTO. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu s-a aflat duminică în mijlocul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu. Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat, duminică, 12 februarie, în mijlocul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire din Alba Iulia, comunitate care şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual – Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei. Comunitatea numără zeci de persoane din Alba Iulia pentru care a fost amenajat un paraclis în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie”, paraclis în care părintele Petru Haşegan slujeşte în limbaj mimico gestual.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost însoţit la evenimentul de duminică de către părintele Nicolae-Călin Ignat, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, părintele arhidiacon Rafael Orzeiu, consilier economic al Eparhiei, precum şi de părintele Teofil Slevaş, protopop al Alba Iuliei. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi apoi a pus la suflet celor prezenţi un cuvânt de învăţătură duhovnicească:
„Iubiţii mei, cât de mângâietor este pentru noi toţi să ştim că aveam în Ceruri un Părinte bun şi iubitor căruia noi ne putem adresa familiar numindu-L Tatăl nostru. Când noi cu încredere fiască îi cerem iertarea păcatelor şi pâinea cea spre fiinţă şi sprijin în circumstanţele vieţii, El ne răspunde pozitiv. Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune: „orice veţi cere de la Tatăl în numele Meu, El vă va da”. Locul întâlnirii noastre cu acest Dumnezeu proniator este Biserica, numită în Sfânta Scriptură „Casa Tatălui”, „Casa lui Dumnezeu”. Aici fiecare creştin se simte ca acasă la Dumnezeu, bucurându-se de o atenţie specială şi primind har spre ajutor la timpul cuvenit. În încheiere ţin să-l felicit pe părintele Petru Haşegan pentru misiunea pe care şi-o îndeplineşte aici dând dovadă de tact pastoral şi iubire paternă pentru o categorie specială de creştini. Am putea să-l numim „mâna întinsă a lui Dumnezeu” în acest timp şi în acest spaţiu. Fie ca Hristos să vă binecuvinteze pe toţi, să vă dăruiască sănătate, spor în cele bune, curaj în lupta vieţii şi bucuria mântuirii”, a spus Părintele nostru Arhiepiscop Irineu.
Slujba a fost oficiată de părintele Petru Haşegan şi în limbaj mimico – gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Comunitatea credincioşilor ortodocşi cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 2005, când părintele Petru Haşegan a fost hirotonit preot pentru a sluji comunităţii surzilor din Alba Iulia. Părintele a început astfel să oficieze slujbe religioase şi în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire. În prezent, comunitatea numără zeci de persoane şi are un paraclis special în care se ţin slujbele religioase, amenajat în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia.
„Ne-a bucurat astăzi prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în mijlocul micii noastre comunităţi creştine şi cu toţii am primit cu smerenie binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale. Duminică, 12 februarie, l-am cinstit pe Sfântul Ierarh Meletie, ocrotitorul bisericii noastre din Alba Iulia în care slujim în limbajul semnelor pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire” a spus părintele Petru Haşegan.
Aşezământul social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Centrul are ca scop creşterea şanselor de integrare socială şi profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială. De asemenea, în clădire funcţionează şi un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire precum şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar zeci de persoane cu dizabilităţi.
Sfântul Meletie – ocrotitorul surzilor
Sfântul Meletie a fost un episcop care a trăit în secolul al IV-lea, iar pentru mărturisirea fără teamă a dreptei credinţe, el a fost exilat de trei ori din scaunul episcopal. Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz datorită unei întâmplări în care se spune că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon arian i-a astupat gura. În prezent în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleaşi gesturi săvârşite de sfânt, în urma cu peste un mileniu şi jumătate.
(Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia)
[nggallery id=3409]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Apa și canalizarea în Alba și alte județe. Precizări cu privire la creșterea tarifelor, din partea ARA: „Factura este suportabilă”
Apa și canalizarea în Alba și alte județe. Precizări cu privire la creșterea tarifelor, din partea ARA: „Factura este suportabilă” Asociația Română a Apei – ARA, Organizaţie non-guvernamentală (ONG), ce reunește profesioniștii din domeniul apei, experți în cercetare, reglementare și producători face precizări cu privire la creșterile de tarife la apă și apă uzată. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor