CJ Alba va plăti aproape 100.000 de lei pentru amenajarea unei diorame într-o încăpere a Muzeului Icoanei din Alba Iulia, realizat în cadrul proiectului ”Museikon”
Consiliul Județean Alba a lansat invitația de participare pentru atribuirea achiziţiei directe de Servicii de amenajare spaţiu expoziţional în cadrul proiectului „MUSEIKON. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba lulia”. Valoarea estimată a achiziţiei este de 99.512,5 lei fără TVA (aproximativ 22.000 de euro).
Potrivit caietului de sarcini aprobat de managerul de proiect, Dan Popescu, este vorba despre amenajarea unei diorame într-o încăpede de la subsolul clădirii, care să reflecte destinaţia iniţială a imobilului şi anume cea de Spital Militar, având drept conţinut tematic (orientativ) un soldat rănit primind asistență medicală într-un salon din respectiva unitate medicală.
”Amenajarea unui spaţiu expoziţional, respectiv o dioramă, care să reflecte destinaţia iniţială a clădirii şi anume cea de Spital Militar reprezintă o nevoie a comunităţii, fiind necesar ca locuitorii Albei Iulia să fie conectaţi la moştenirea lor şi să redescopere sensul trecutului militar al cetăţii cu toate funcţiile şi istoria pe care o încorporează.
De asemenea prin amenajarea acestui spaţiu expoziţional, respectiv dioramă se răspunde mai ales unei nevoi a generaţiilor prezente şi viitoare de a-şi cunoaşte valorile, de a avea acces la ceea ce reprezintă trecutul dar mai ales de redare şi păstrare a unei identităţi, necesară pentru existenţa şi dezvoltarea unei comunităţi.
Prin dioramă se ilustrează a istoricul clădirii Museikon cu atât mai mult cu cât destinaţia sa de spital a rămas neschimbată pe tot parcursul existenţei sale de până acum, această clădire fiind prima de pe teritoriul actual al României a cărei destinaţie, încă din faza de proiect, a fost aceea de spital militar, iar după Unirea din 1918 a fost primul spital militar românesc şi pentru multă vreme şi singurul amenajat în Transilvania, numele pe care l-a primit („Medic General Dr. Carol Davila”) fiind chiar unul emblematic pentru istoria medicinei în România.
Diorama care urmează a fi amenajată în clădirea Museikon are drept scop marcarea faptului că acolo a funcţionat un spital militar, ale cărui începuturi în secolul XVIII sunt legate de garnizoana austriacă pentru care s-a construit cetatea de tip Vauban de la Alba lulia. Acest spital militar deservea o zonă de recrutare destul de întinsă, acoperind necesităţile specifice pentru mai multe regimente. În paralel medicii militari deserveau şi populaţia civilă a zonei, conform mărturiilor unor medici aici fiind tratat Avram Iancu şi Axente Sever, la câţiva ani după Revoluţie. în Primul Război Mondial spitalul a fost unul din stabilimentele importante din spatele frontului, având rolul de spital de refacere. în timpul celui de – al Doilea Război Mondial a continuat să funcţioneze ca spital militar sub patronajul Armatei Române.
Amenajarea dioramei poate fi amplasată oricând în timp, de la înfiinţarea spitalului militar şi până la începutul celui de – al Doilea Război Mondial, cu condiţia ca toate componentele alese să aparţină aceluiaşi segment istoric”, se arată în caietul de sarcini al achiziției directe.
Data limita pentru depunerea ofertei este 20.01.2017, inclusiv iar termen de prestare a serviciului este de 2 luni de la data comenzii din partea autorităţii contractante.
Reamintim că Proiectul Museikon îşi propune restaurarea, refuncţionalizarea şi revitalizarea unei clădiri monument istoric, în scopul de a găzdui două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche românească – icoane şi carte veche, care vor fi şi ele puse la dispoziţia publicului prin intermediul unei expoziţii permanente, prin expoziţii temporare şi printr-o bază de date.
Valoarea proiectului este de 9.736.394,77 lei, din care cheltuieli eligibile 8.530.937,86 lei iar durata de implementare este 18 februarie 2015 – 30 aprilie 2017.
Foto: arhive
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU izbucnit la podul unei locuințe din Ocna Mureș. Intervin pompierii din Aiud
INCENDIU izbucnit la podul unei locuințe din Ocna Mureș. Intervin pompierii din Aiud Un incendiu a izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 09.06 la podul unei locuințe din Ocna Mureș. Citește și: INCENDIU la un stâlp de curent în Alba Iulia: Au intervenit pompierii și un echipaj DEER Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan