Interviu cu dr. Radu VIERU, tânărul candidat al PNŢCD pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia
„Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români…”
– Se apropie sfârşitul de an. E un moment al bilanţurilor. Dacă ar fi să recapitulezi, eşti multumit de ceea ce ai realizat în acest an?
– Momentul bilanţului… da, pot spune că a fost un an bun, în ciuda greutăţilor pe care cred că le resimte toată lumea, fiindcă ne aflăm încă într-o perioadă de criză. Nu consider că a fost un an furtunos, sau poate că nu l-am resimţit eu aşa, căci m-am obişnuit oarecum. Am mai trecut şi altădată prin momente dificile. A fost un an cu greutăţi pe plan profesional, dar şi plin de bucuriile şi satisfacţiile pe care mi le-a oferit familia. De asemenea, în activitatea politică a fost un an plin de dificultăţi dar şi de satisfacţii, căci a fost mult efort în ceea ce priveşte organizarea dar mă bucur că un proiect pe care l-am iniţiat acum doi ani a început să-şi arate roadele şi din ce în ce mai mulţi oameni de calitate vin alături de noi şi se implică în el. Nu numai tineri, ci şi „veterani” ţărănişti, care nu au aşteptat decât un semn de seriozitate din partea noastră şi s-au „reactivat”. Este evident că începem să recâştigăm din simpatia pe care am pierdut-o. Oamenii ştiu că niciunuia dintre cei ce luptăm acum pentru readucerea PNŢCD pe eşichierul politic nu i se datorează erorile din trecut.
În altă ordine de idei, prezentarea mea drept candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia ar putea fi considerată o realizare personală, dar eu o consider mai mult o mare responsabilitate, pe care mi-o asum, conştient că pentru aceasta va trebui să fac anumite sacrificii. A fost o decizie foarte greu de luat, pentru că profesiunea şi familia sunt, de asemenea, două priorităţi pentru mine. Unul dintre mentorii mei, chirurg cunoscut, căruia îi port un mare respect, m-a sfătuit încă din primii ani de specializare să nu schimb niciodată bisturiul cu pixul. Eu am acceptat acest angajament, însă, din două motive: mai întâi pentru că propunerea venită din partea colegilor şi prietenilor mei din PNŢCD m-a onorat profund, şi mă obligă. Iar mai apoi am ajuns să îmi doresc şi eu o schimbare în Alba Iulia, un suflu nou, poate o schimbare majoră de atitudine şi de mentalitate. Consider că refuzul unei asemenea propuneri ar fi fost un act de laşitate.
– Dar de-a lungul vieţii, care sunt realizările cu care te mândreşti din punct de vedere social, uman, spiritual, profesional, politic etc.?
– De-a lungul vieţii pot spune că am avut o evoluţie normală, nu o pot numi banală fiindcă nu cred că există vieţi banale. Provin dintr-o familie de medici, doi oameni extraordinari care au ştiut totdeauna să mă susţină şi să îmi călăuzească paşii cu tact, fără constrângeri sau interdicţii: am avut libertatea necesară de decizie şi de acţiune. De-a lungul vieţii am avut norocul să fiu înconjurat de oameni deosebiţi, prieteni sau doar cunoscuţi, în fiecare etapă a vieţii, de la care am avut foarte mult de învăţat. În primul rând am învăţat să respect oamenii, iar eu am ajuns să consider că respectul şi toleranţa sunt virtuţi fără de care omul nu poate exista. Şcoala a mers cursiv, ca şi studiile superioare, aşa că mi-am urmat visul de a deveni medic chirurg. Am trecut şi prin momente mai dificile, dar nu am trăit drame majore şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta. Am trecut printr-un divorţ cu toate traumele psihice aferente, dar am reuşit să-mi refac viaţa lângă o femeie a cărei inteligenţă şi bun simţ continuă să mă uimească, şi avem un copil în vârstă de 2 ani, care ne umple de bucurie fiecare clipă. În concluzie, pot spune că sunt un om foarte norocos. Fac parte dintre românii care stau trei generaţii în aceeşi casă, dar ne bucuram unii de alţii şi ne iubim. Tata îmi tot spunea o vorbă cand eram mai tânăr, care mi s-a întipărit foarte bine în memorie. Cred că e un citat din Kant: „Poartă-te în aşa fel încât dacă Universul s-ar lua după tine 24 ore, să nu ajungă la haos”. Prin urmare am ales să mă comport mereu cu echilibru, moderaţie şi fermitate.
– Eşti unul dintre tinerii oameni politici cărora, eu unul, le dau girul încrederii, în ceea ce priveşte o carieră strălucită. De când activezi în PNŢCD?
– Activez în PNŢCD din februarie 1990, când m-am înscris ca membru simpatizant, nefiind major la acea dată, iar din 1992 m-am înscris ca membru cu drepturi depline. Am deţinut funcţia de preşedinte al oganizaţiei de tineret un an, până în 1993, după care am plecat la studii în Cluj. Din 2007 sunt preşedintele organizaţiei municipale Alba Iulia.
– Deci ai fost consecvent. Ce părere ai despre cei ce şi-au schimbat partidul, unii de mai multe ori, cu uşurinţa cu care îşi schimbă cravata?
– Vă răspund tot cu un citat din Kant: „Măreţia unui om nu e dată de intensitatea pasiunilor lui, ci de stăruinţa pasiunilor pe care le are.” Ce pot spune? Oameni mici, lipsiţi de caracter. Nu pot fi însă atât de radical şi să generalizez: unii aleg această cale din pricini bine motivate. Nu comentez mai mult.
– Care crezi că sunt calităţile de bază pe care ar trebui să le aibă un politician?
– Onoarea şi sinceritatea. De fapt toţi ar trebui să aibă un singur scop: bunăstarea poporului în slujba căruia se pun. Din păcate, după o vreme politicienii noştri ajung să trăiască, parcă, în altă realitate decât cea în care trăiesc cei ce i-au ales…
– Ce scop ai din punct de vedere politic?
– Aş dori să mă situez pe o poziţie din care să le demonstrez oamenilor, prin exemplu personal, că se poate trăi bine, frumos, onest, cinstit… Da, cred că îmi doresc să schimb mentalitatea oamenilor, să am puterea să-i fac să gândească altfel, să le pot oferi privilegiul de a privi lucrurile în perspectivă şi din alt unghi, pentru a se putea proiecta in viitor şi a scăpa de grija zilei de mâine.
– Ce vei face pentru albaiulieni dacă vei deveni primar?
– Mă voi pune în slujba lor la modul cel mai sincer şi mă voi lupta pe toate planurile – economic, social, moral, să ne clădim împreună o viaţă mai bună pentru noi şi copiii noştri; deci le voi oferi perspectiva unui viitor mai bun, cu mai puţine griji.
– Care sunt categoriile sociale pe care crezi că le-ai putea ajuta de pe o poziţie de decizie administrativă sau legislativă?
– Ca primar, împreună cu un consiliu local integru, prin măsurile luate poţi ajuta toate categoriile sociale: de la asistaţi social până la muncitori, profesori, medici, pensionari, întreprinzători privaţi. Inclusiv pe oamenii de afaceri. Eu consider că de la oamenii de afaceri de succes pe care avem norocul să-i avem în zonă (şi al căror succes se datorează numai geniului lor în derularea afacerilor) avem cu toţii foarte multe de învăţat. Chiar şi cei din administraţie. Important este, însă, să nu le punem piedici acestor oameni, căci pe umerii lor stă în principal bugetul local…
– Există oameni politici pe care-i deteşti şi oameni politici pe care-i apreciezi? Care sunt aceştia?
– Nu mi-a plăcut şi nu îl voi accepta vreodată, în ciuda geniului politic pe care i-l recunosc unii, pe Ion Iliescu, pe care îl consider vinovat de confiscarea Revoluţiei din 1989, de moartea tinerilor nevinovaţi de la acea dată în toată ţara, de diversiunile ordinare din Bucureşti cu ocazia mineriadelor şi din Tg. Mureş cu ocazia luptelor interetnice; lucruri teribile care ne-au marcat adolescenţa. Practic, Iliescu a distrus viitorul a cel putin trei generaţii de români. Consecinţele politicii acestui om se văd: România de astăzi, cu politicienii de astăzi.
Apreciez în schimb optimismul, sinceritatea şi puterea de muncă a domnului Victor Ciorbea, şi sper că va rezista până la capăt în demersul său de a reda PNŢCD-ului demnitatea şi onoarea mult meritată.
– Dar modelul suprem de om politic, pentru tine, cine este?
– Modelul suprem de om politic: Corneliu Coposu şi Ion Raţiu, oameni al căror patriotism luminat era simţire pură, oameni care şi-au deschis întreg sufletul curat în faţa românilor, lăsându-se terfeliţi şi călcaţi în picioare din pricina asta.
– Ce îţi doreşti mai mult acum, în preajma sărbătorilor?
– Pace, sănătate şi bucurie, alături de familie. Să ne bucurăm din plin de viaţă, de spiritul Crăciunului şi de faptul că ne avem unii pe alţii.
– Dar albaiulienilor şi românilor, în general? Ce le doreşti?
– În primul rând le doresc Sărbători Fericite. Mă rog ca fiecare să se poată bucura de clipele frumoase şi magice din preajma Crăciunului, mă rog ca fiecare să aibă puterea să uite de griji şi de greutăţi, le doresc românilor putere, înţelepciune şi multă dragoste. Aş vrea să le reamintesc tuturor acum, cuvintele Sfintei Scripturi despre dragoste: „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte. Dragostea nu cade niciodată!” Dumneze să binecuvânteze România şi pe români.
– Mulţumesc, Sărbători Fericite şi dumneavoastră!
a consemnat Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
Mesaje de Craciun 2024. Texte scurte cu SMS-uri noi, urări şi felicitari crestine de sărbători și de Crăciun fericit! Ne aflăm în perioada Crăciunului, perioada în care românii trimit cele mai multe mesaje, urări de Crăciun și de Anul Nou 2025 prin SMS celor apropiaţi. Sms-ul de Crăciun a devenit deja un obicei pentru fiecare: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi