FOTO: Cum va arăta Teatrul de păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia. Investiție de aproximativ 2,4 milioane de lei pentru extinderea și reabilitarea sediului
Păpușile și actorii mânuitori de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia se vor bucura de un spațiu nou, complet modernizat. Aflat în centrul ”orașului de jos”, într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și arhitecturale, teatrul va intra curând într-un amplu proces de renovare. Investiția este estimată la suma de 2.428.506 lei, fără TVA și va fi făcută din bugetul local al Consiliului Județean Alba.
”Povestea Teatrului de Păpuși ”Prichindel” începe acum mai bine de 60 de ani, într-un ansamblu de clădiri construit în etape începând cu anul 1897.
În prezent, aici există o sală de spectacole cu scenă amenajată, o sală de repetiții, ateliere și zona administrativă. Spațiile interioare (finisaje, dotări și instalații) sunt la nivel de mijloc de secol XX, astfel că prin reabilitare și extindere, despre Teatrul de Păpuși ”Prichindel” se va putea ”povesti” în sfârșit, ca despre o clădire de teatru de secol XXI.
Este vorba despre proiectul de reabilitare şi extindere a Teatrului de Păpuşi Prichindel Alba Iulia, pentru care Consiliul Județean Alba a aprobat, în luna aprilie a acestui an, indicatorii tehnico-economici ai investiției.
Prin propunerea constructivă se urmărește eficientizarea utilizării spațiilor, prin crearea unor legături mai bune între diferitele funcțiuni și realizarea unor extinderi care să completeze dotările existente.
Una din principalele lucrări propuse se referă la extinderea pe orizontală a corpului sălii de spectacol. Noul corp va facilita accesul spectatorilor direct din strada Andrei Mureșanu, printr-un foaier (cu grupuri sanitare, garderobă) și acces în sala teatrului.
Extinderea va fi atașată spațiului de degajament al scenei, unde printr-un culoar realizat prin mutarea ușii ce acum accede în exterior, se propune amenajarea cabinelor actorilor.
Anexa cu depozitarea de recuzită se va demola și reconstrui, pe aceeași ampentă, pe parter și etaj. Scara de acces la etaj va asigura legătura cu spațiile din etajarea degajamentului și a extinderii.
Prin etajarea corpului 4 se vizează crearea unor dotări pentru locuința de serviciu, prin introducerea unei scări în camera actuală a atelierului electro-acustic care va facilita accesul la cele două dormitoare cu baie de la etaj”, se precizează în proiect.
Durata de execuție a obiectivului este de 36 de luni, însă, după cum ne-a declarat vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, se dorește ca lucrările să fie finalizate până în toamna anului 2017. Dacă planul va decurge după cum și-au propus, atunci ”poveștile” Festivalului Internațional de Teatru de anul viitor ar urma să ridice cortina în spațiul nou amenajat.
[nggallery id=2830]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA
FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA Călin Hartzos este unul dintre cei mai valoroși absolvenți ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Băiatul, șef al Promoției 2024 – „Avram […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 15 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 7 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor