VIDEO. Proiectul de finanțare pentru modernizarea ”Transalpinei de Apuseni” va fi depus până în 16 noiembrie, iar lucrările vor începe în 2017
Consiliul Județean Alba va depune, până în 16 noiembrie, un proiect cu o valoare estimată la 44 de milioane de euro, ce vizează modernizarea unui drum județean de 78 de kilometri, care leagă orașul Aiud de Munții Apuseni.
Drumul județean 107 I, care face legătura între Aiud și comune mari din Munții Apuseni, este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase și întortocheate drumuri din România, fiind denumit ”Transalpina de Apuseni”. Acesta străbate culmi de peste 1.000 de metri și trece prin zone de o frumusețe rară, cu păduri, chei și poienițe.
Consilierii județeni au aprobat în ședința extraordinară de luni documentația tehnico-economică pentru proiectul „Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN 1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)”. Acesta va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat presei la finalul ședinței că acest drum îndeplinește condițiile impuse de finanțator, termenul de depunere a proiectului la Agenția de Dezvoltare Regională Centru este 16 noiembrie, iar dacă se va obține finanțarea, lucrările vor începe în 2017.
”Proiectul va ajuta din punct de vedere al dezvoltării economice și al dezvoltării turistice această zonă a județului și va da posibilitatea oamenilor să cunoască frumuseților județului. Este un drum de creastă, care apoi coboară și oferă priveliști foarte frumoase. Sper ca împreună cu administrațiile locale să putem scoate în evidență arta, arhitectura tradițională și tradițiile din zonă. Termenul de finalizare este de patru ani, sperăm să fie gata în acești patru ani. Este o lucrare mare, pe un drum lung, într-o zonă greu accesibilă”, a mai spus Ion Dumitrel.
Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munții Apuseni, deoarece va lega orașul Abrud, de municipiul Aiud, cât și de Autostrada Sebeș-Turda, dar și pentru că va permite accesul mai facil al turiștilor în această zonă.
În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerințelor de trafic actual și de perspectivă, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.
Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare și amenajarea de trotuare și piste pentru bicicliști. Lungimea totala a acestuia este de 78,42 km, iar valoarea proiectului se ridică la 44 de milioane de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură”
Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu o sinteză în cifre a unui deceniu în care Klaus Iohannis a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii