TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII
În cadrul ansamblului fortificaţiilor militare ce formează Cetatea Bastionară de tip Vauban „ALBA CAROLINA”, sistemul TRASEELOR TURISTICE, planificat încă de la începutul PROGRAMULUI DE DEZVOLTARE TURISTICĂ în Cetate, urmăreşte atingerea fiecărui obiectiv turistic important din Cetate. Aceasta, în perspectiva largă asupra zonei înconjurătoare, astfel încât sistemul de care vorbim să scoată în evidenţă întregul context al zonei vizitate. Din acest punct de vedere, în Cetate, s-au realizat următoarele TRASEE TURISTICE:
– TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII, realizat pe axa Est – Vest a Cetăţii, începând cu Poarta I şi sfârşind cu Poarta a VI-a, traseu ce cuprinde şi monumentele din interiorul Cetăţii;
– TRASEUL CELOR TREI FORTIFICAŢII, dezvoltat în cadrul ANSAMBLULUI ARHITECTURAL „HOTEL MEDIEVAL”, împreună cu TRASEUL EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, TRASEUL VESTIGIILOR ROMANE DE SUD şi TRASEUL BASTIOANELOR DE SUD;
– TRASEUL DE SUD, realizat pe şanţul Bastioanelor de Sud;
– TRASEUL DE NORD, realizat pe şanţul Bastioanelor de Nord.
În ciclul nostru de articole, dedicat Cetăţii Alba Carolina, ne propunem să promovăm aceste proiecte, respectiv denumirile TRASEELOR TURISTICE, OBIECTIVELE TURISTICE cuprinse pe aceste TRASEE şi legăturile dintre TRASEELE TURISTICE, astfel încât acestea să devină cât mai cunoscute pentru dumneavoastră.
În articolul de astăzi vom vorbi despre TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII. Din punct de vedere al numărului de OBIECTIVE TURISTICE cuprinse, precum şi a importanţei acestora, TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII este cel mai important TRASEU TURISTIC al Cetăţii. Datorită amplasării porţilor Cetăţii pe o singură axă de la Est la Vest, ceea ce asigură un acces uşor şi cursiv, cele şase porţi ale Cetăţii sunt adevărate monumente de arhitectură în ansamblul construcţiilor defensive ale fortificaţiilor militare ale Cetăţii. Dintre cele şase porţi, Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a sunt înnobilate cu decoraţia sculpturală deosebită specifică barocului transilvănean de factură austriacă, ceea ce le face unice în Europa, între celelalte Cetăţi Bastionare de tip VAUBAN. Restaurate deja şi puse în valoare, asigurate prin serviciul activ al membrilor din GARDA CETĂŢII care aduce culoare şi viaţă porţilor, aceste monumente sunt principalele OBIECTIVE TURISTICE ale TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII.
Pe acest TRASEU TURISTIC, indiferent pe care parte se face accesul, pe Est pe la Poarta I sau pe Vest pe la Poarta a IV-a, se pot vizita în ordinea lor şi monumentele din interiorul Cetăţii. Presupunând că accesul se realizează prin Poarta I, apoi parcurgem distanţa până la Poarta a III-a, trecând prin ea în interiorul Cetăţii, putem vedea mai multe monumente de o valoare istorică deosebită: pe dreapta, în parc, se găsesc monumentul LOSSENAU şi monumentul CUSTOZZA; în faţă, Sala Unirii (fostul cazinou militar al armatei austriece) iar puţin mai departe, Muzeul UNIRII, (fostul Palat BABILON); în partea dreaptă, pe strada Nicolae Iorga, la nr. 11-13, întâlnim Palatul APOR (actualmente – Rectoratul Universităţii „1 Decembrie 1918”), în a cărui imediată apropiere se găseşte Biblioteca Batthyaneum; pe partea dreaptă a SĂLII UNIRII putem vedea Palatul Principilor Transilvaniei, urmat de Catedrala Romano Catolică şi Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic, iar vizavi de acesta, Ansamblul Arhitectural Ortodox Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc, monument de spiritualitate românească de însemnătate naţională. Traseul se încheie cu Poarta a IV-a a Cetăţii, unde se află şi Punctul de Informare Turistică şi accesul pe latura de Vest al Cetăţii.
Trebuie să mai relevăm acum intersecţiile şi ACCESELE CELORLALTE TRASEE TURISTICE în TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII. Pe partea de Est a Cetăţii, în faţa Obeliscului „HORIA, CLOŞCA şi CRIŞAN”, între Poarta a II-a şi Poarta a III-a, TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII se intersectează cu TRASEUL DE SUD, care duce pe şanţul Bastioanelor de Sud şi cu TRASEUL DE NORD, care se deschide în şanţul Bastioanelor de Nord. Pe partea de Vest a Cetăţii aceleaşi TRASEE TURISTICE se întâlnesc în zona Porţii a IV-a.
În interiorul Cetăţii, TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII se leagă de TRASEUL CELOR TREI FORTIFICAŢII, dezvoltat în cadrul Ansamblului Arhitectural „HOTEL MEDIEVAL”, cu o nouă legătură către TRASEUL DE SUD prin CAPONIERĂ peste pod şi de asemenea tot în cadrul acestui ansamblu arhitectural, pe lângă Poarta a III-a, în sus, pe terasă şi pe lângă Poarta a IV-a se leagă de TRASEUL BASTIOANELOR DE SUD realizat pe partea superioară a Bastioanelor.
Sperăm că prin această scurtă trecere în revistă a TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII am reuşit să creionăm pentru dumneavoastră strategia PROGRAMULUI DE DEZVOLTARE TURISTICĂ pe această zonă, iar în articolele următoare vom relua fiecare OBIECTIV TURISTIC de pe acest traseu.
Daniel SABĂU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara Procedura de renumărare a voturilor, dispusă de Curtea Constituțională, a fost adoptată joi seara de Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale. În ciuda faptului că următoarea ședință a CCR este vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, renumărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 21 de ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?