Moş Nicolae a fost darnic şi bun cu fermierul român: România va putea exporta carne de porc de la 1 ianuarie 2012
Marţi, 6 decembrie, chiar de Sf. Nicolae, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe de la 1 ianuarie 2012. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles, scrie site-ul oficial www.ansvsa.ro. La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în care a fost prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat Programul naţional de monitorizare şi control al pestei porcine clasice în România.
Ca urmare a demersurilor făcute de ANSVSA împreună cu industria de profil pentru deblocarea comerţului intracomunitar cu carne de porc din România, în contextul progreselor înregistrate în ultimii ani în combaterea pestei porcine clasice, la Bruxelles s-a organizat o reuniune bilaterală cu reprezentanţii
DG SANCO. Discuţiile au fost axate pe solicitarea României de a fi inclusă în partea a II-a a anexei la Decizia 2008/855/CE, ceea ce ar fi permis României să poată exporta carne şi produse proaspete obţinute de la porci crescuţi în România. Propunerea României a fost susţinută de reprezentanţii Comisiei Europene, fiind formal acceptată de statele membre. La începutul lunii noiembrie România a transmis Comisiei Europene raportul intermediar cu programul realizat până la sfârşitul lunii octombrie, iar la sfârşitul lunii noiembrie România a avut implementat programul planificat.
Acest fapt a dat posibilitatea Comisiei Europene să supună votului statelor membre în reuniunea Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor proiectul unei decizii de aprobare a unui sistem prin care România va putea comercializa carnea de porc pe piaţa comunitară şi pe cea a ţărilor terţe (Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză etc.). Ridicarea interdicţiei de comercializare a cărnii de porc pe piaţa comunitară a fost prioritară pentru România. Preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan, a declarat: “Din acest moment, producătorii români de carne şi produse din carne de porc vor putea comercializa pe piaţa comunitară şi exporta în ţări terţe. Acum putem spune că medicii veterinari şi specialiştii ANSVSA din întreaga ţară au dus la bun sfârşit una dintre cele mai dificile misiuni pe care o aveau! Spun aceasta deoarece aceasta a fost şi este una dintre datoriile noastre faţă de interesele majore ale României, respectiv faţă de interesele fermierilor şi ale industriei de profil din ţara noastră!”
Crescătorii şi procesatorii de carne de porc din ţara noastră au felicitat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru această realizare şi au apreciat că potenţialul lor prin participarea la comerţul intracomunitar şi la export se cifrează la sume între 300 – 600 de milioane de euro anual. În acest context, participarea României la comerţul intracomunitar şi exportul către ţările terţe de carne şi produse din carne de porc va putea fi demarată după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind din România au fost interzise în anul 2003 pe piaţa Uniunii Europene, deoarece în ţara noastră porcii erau vaccinaţi împotriva pestei porcine clasice. Dr. Vasile Bereş, directorul DSVSA Alba, a declarat că aşteaptă actul oficial privind exportul cărnii de porc în statele UE şi ţări terţe.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan