Rămâi conectat

Cultură Educație

Proiectul Erasmus+ PLACE 2016: Impresii și experiența acumulată de tinerii din Alba Iulia în Irlanda de Nord. Ce surprize le pregătesc irlandezilor pentru vizita lor aici

Ziarul Unirea

Publicat

în

emisiune unireaTrei dintre tinerele din Alba Iulia implicate în proiectul Erasmus + ”PLACE 2016” au fost invitate, vineri, la emisiunea ”În Gardă” de la Radio Unirea FM, unde au vorbit despre ce presupune proiectul în sine, au împărtășit din experiența acumulată în Irlanda de Nord și au dezvăluit câteva dintre surprizele pregătite pentru tinerii irlandezi care urmează să-i viziteze la începutul lunii august. Este vorba despre  Cristina Boc, coordonatorul proiectului și elevele Elena Zah, de la Colegiul HCC și Ana David de la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”.

Proiectul Erasmus + PLACE 2016 este un proiect finanțat de Comisia Europeană și desfășurat de Primăria Alba Iulia alături de partenerul său transnațional, REACH Across (Derry, Irlanda de Nord). Proiectul P.L.A.C.E. implică 2 grupuri de tineri (din localităţile Derry şi Alba Iulia) care participă în comun într-un program de activități și evenimente educative care se desfăşoară în cele două ţări participante, în perioada vacanţei de vară 2016.

Despre cum a început acest proiect, ce presupune el și munca depusă a vorbit ”sufletul” proiectului, Cristina Boc.

”Munca pentru acest proiect a început în urmă cu un an de zile, când, împreună cu echipa, am reușit să identificăm partenerul irlandez. A urmat o muncă de concepere și scriere a proiectului, niște luni de așteptare, iar în cele din urmă a venit și noutatea bună cum că proiectul a fost aprobat. A urmat munca de selecție a tinerilor, munca de pregătire a vizitei în Irlanda de Nord, care a avut loc luna aceasta, iar acum suntem în plin avânt al pregătirilor pentru vizita tinerilor irlandezi care vor veni la începutul lunii august la Alba Iulia.  Cu o durată de aproximativ 6 luni, proiectul presupune un schimb de experință, în care grupurile de tineri din cele două organzații partenere participă împreună la diferite activități culturale, educative, de creație sau sportive. Obiectivul ar fi o mai bună cunoaștere reciprocă între cele două grupuri  și implicit între cele două comunități din care tinerii fac parte, precum și o mai bună conștientizare a apartanenței la valorile europene, o mai bună conștientizare a diferențelor și asemănărilor culturale. De asemenea,  este vorba și de dezvoltarea unor abilități și competențe, de la simpla încredere în sine până la activități creative, competențe de comunicare în limbă străină, competențe de comunicare în viața de zi cu zi într-un context cultural diferit”, a declarat Cristina.

tineri deryEchipa tinerilor din Alba Iulia a participat deja la o vizită în localitatea Derry (Irlanda de Nord), în perioada 5-14 iulie, urmând ca în perioada 1-10 august, echipa tinerilor din Irlanda de Nord să viziteze Alba Iulia.

Legat de vizita lor în Irlanda de Nord, Ana a vorbit în cadrul emisiunii despre câteva lucruri în comun pe care consideră că le au tinerii din Alba Iulia cu cei din Derry, iar acestea ar fi: ”nevoia de a cunoaște, nevoia de a interacționa cu tineri de aceeași vârstă și de a-și  împărtăși pasiunile.”Cei mai mulți dintre ei erau foarte interesați să afle lucruri noi despre noi, despre țara noastră(…)Am observat că au un mod relativ comun cu al nostru de a se distra. Tinerii pe care i-am cunoscut noi erau foarte deschiși, dar în același timp calmi și raționali, nu așa cum uneori îi portretizează media”, a spus Ana.

”Am văzut foarte mulți tineri care conduceau deși aveau aceeași vârstă ca noi, care munceau, ceea ce mai târziu am observat și în România. Foarte mulți colegi de-ai mei lucrează și asta m-a făcut să cred că devenim mai maturi”, a completat Elena.

Legat de istoria Irlandei de Nord, fetele au vorbit în cadrul emisiunii și despre tensiunile de acolo în ceea ce privește atentatele din urmă cu aproximativ 20 de ani, despre care Ana spune că încă sunt chestii actuale și încă se simt.  „Deși mi s-a vorbit în fiecare zi despre istoria orașului, despre câte tragedii s-au întâmplat între protestanți și catolici nu am putut să realizez asta până când nu am fost în Belfast, la zidul Păcii”, a declarat Ana.

”Ceea ce pe mine m-a impresionat ca și parte de istorie, cultură și cunoaștere, au fost zidurile lor, o cetate din secolul X pe care ei au păstrat-o și din câte mi-a spus ei este singura din Irlanda Nord care nu a reușit să fie doborâtă, deși a fost sub asediu și au fost atacați de foarte multe ori”, a mai spus aceasta.

De cealaltă parte, Elena s-a declarat impresionată de bisericile catolice și protestante. ” Sunt puțin mai întunecate, dar au acel fel de mister anglican în ele, e foarte interesant și captivant…Nu sunt statui și icoane. Am văzut, nu numai la bisericile protestante, dar și la casele irlandezilor că sunt mai întunecate. Parcă sunt ca vremea.  Am observat personalitățile irlandezilor: sunt mai calmi, mai melancolici, desigur ține și de istoria lor tulburătoare. Această nuanță de gri, de întunecat, m-a făcut să realizez un singur lucru: sunt oameni triști, dar care văd viața într-un mod aparte”, a declarat Elena, care spune că este pasionată de arhitectură.

Pentru vizita irlandezilor la Alba Iulia, gazda albaiuliană a pregătit ”10 zile pline de activități care mai de care mai variate și dinamice”.

”Evident tot ce se poate face în Alba Iulia vom face și le vom arăta. De la traseul clasic în Cetate, cele Trei Fortificații, muzeul Principia, Muzeul și Sala Unirii, vizită la Biblioteca Batthyaneum…Îi vom costuma în daci și romani, îi vom face să simtă cât mai mult pulsul, istoria, să pună mâna pe costume, să experimenteze. Avem de gând să-i ducem la Sibiu, să viziteze centrul istoric, vom încerca la muzeul Astra, muzeul satului în aer liber, să le facem un ghidaj în limba engleză, cu posibilitate de ateliere etnografice. Intenționăm să facem o vizită la Salina Turda, să-i ducem în zona Râmeț, pentru din nou ateliere etnografice, pictura pe sticlă și modelare de lut. Va fi de asemenea o vizită și la Apulum – Ipec, în Alba Iulia, vom discuta despre voluntariat, despre Youthbank, care își are originile în Irlanda de Nord, vom merge la orfelinat în Bărăbanț și multe alte activități. Nu lipsește nici distracția. Este pregătită și o ieșire în parcurile de aventură din Alba Iulia și Orăștie”, a spus Cristina. Așadar, pe tinerii irlandezi îi așteaptă  un program complex și antrenant la Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea