Rămâi conectat

Editorial

Economie la democraţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Decizia de ieri a Coaliţiei de a sprijini proiectul de lege privind comasarea alegerilor, lansat în dezbatere publică vineri, 2 decembrie de Ministerul Administraţiei şi Internelor, este un prilej de a reveni asupra unei teme extrem de importante: escamotarea principiilor democraţiei folosind ca argument sărăcia. „Până la sfârşitul săptămânii vom stabili în Coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect de lege”, anunţa prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur. De vreme ce Coaliţia doreşte ca subiectul comasării alegerilor să fie tranşat până la sfârşitul anului, iar dezbaterea parlamentară (deşi este de preferat pentru că garantează o lege bună) nu asigură şi o adoptare rapidă, este extrem de clar că la sfârşitul săptămânii liderii partidelor din Coaliţie vor anunţa că vor promova legea prin asumarea răspunderii guvernului. Dacă Gheorghe Flutur a lăsat doar să se înţeleagă cum va fi promovată legea, senatorul UDMR Fekete Andras Levente a fost mult mai clar: „Se doreşte angajarea răspunderii guvernului săptămâna viitoare astfel încât Opoziţia să poată depune moţiune de cenzură care să fie dezbătută până la Crăciun.” Tot el a mai adăugat că proiectul MAI va fi „cosmetizat”. Până vom afla în ce constă „cosmetizarea” să spunem că proiectul poate fi consultat şi amendat de populaţie pe site-ul MAI până la 12 decembrie. El prevede menţinerea numărului actual de parlamentari, mai exact cel care va rezulta conform normei de reprezentare aplicată la populaţia raportată de direcţiile de evidenţă a populaţiei la 1 ianuarie 2012. Tot în funcţie de acest parametru va fi stabilit şi numărul consilierilor locali şi judeţeni.
Cel puţin aşa cum stau acum lucrurile, Coaliţia a renunţat la propunerea de reducere a numărului parlamentarilor astfel încât  să avem 300 de deputaţi şi 89 de senatori. Era oricum o propunere aberantă care nu ţinea cont nicicum de norma de reprezentare şi presupunea şi redesenarea colegiilor electorale. Eu cred că reducerea numărului parlamentarilor nu va avea loc, deşi oamenii Coaliţiei au declarat că subiectul va fi reluat la începutul anului viitor când se va cere sprijinul opoziţiei pentru modificarea Constituţiei. Nu cred că-l vor primi! Aşa cum nu cred, pe de altă parte, că  partidele din Uniunea Social Liberală vor recurge în cazul asumării răspunderii pe legea comasării alegerilor la gestul extrem cu care tot ameninţă Coaliţia şi anume părăsirea in corpore a lucrărilor Parlamentului şi forţarea alegerilor anticipate. Apropo, alegerile generale anticipate sunt singura eventualitate în care social democraţii, liberalii şi conservatorii ar fi de acord cu comasarea. Încurcate calcule electorale!
Bine că cel puţin de reducerea numărului parlamentarilor am scăpat! Ştiu că parlamentarilor noştri li se pot reproşa multe, dar nu trebuie să încurcăm planurile. Nu putem să renunţăm la sistemul politic cel mai eficient pentru cetăţeni, doar pentru că nu suntem în stare să trimitem în fruntea treburilor ţării oameni competenţi. Vina ne aparţine şi nouă. E drept că oferta electorală e slăbuţă rău, dar cred că încet, cu răbdare şi inteligenţă şi fără acceptarea mitei electorale putem trimite în Parlament oameni cu adevărat interesaţi de soarta celor mulţi, oameni profesionişti. Pentru că ne-am furat singuri căciula nu trebuie să condamnăm principiul şi sistemul. Şi nici nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi cu argumentul economiei. Trebuie să ne asumăm propria vină şi să nu mai repetăm greşelile. Iar economia care se face este de circa 23 de milioane de euro, bani care se vor duce la investiţii. Poate la o telegondolă unde nu este zăpadă, sau la un teren de sport în pantă, la vreo sală de sport într-un sat uitat de lume şi de tinereţe…
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea