ETICHETĂ și BUNE MANIERE: Cum se mănâncă fructele la restaurant
Fructele fac parte din alimentația zilnică a oricărei persoane, în primul rând pentru aportul de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului. Dacă suntem acasă ori într-o companie și un loc fără prea multe pretenții, putem mânca fructele în mod clasic, adică putem mușca din măr, pară, piersică ori banană, dar vom avea grijă să aruncăm cotorul, coaja sau sâmburele la un coș de gunoi, nu pe stradă. În cazul în care ne aflăm la restaurant sau într-un loc mai pretențios, vom mânca fructele conform bunelor maniere, ținând cont de câteva reguli.
Unele fructe, cum sunt merele sau perele se taie cu cuțitul în patru, se curăță bucățile de coajă și căsuța semințelor, apoi se taie bucăți mici pe care le mâncăm cu furculița.
Cireșele, vișinele, strugurii se pot mânca fără probleme cu mâna, punând codițele și sâmburii pe farfurie. Strugurii se vor mânca bob cu bob de pe ciorchine, dar dacă este un ciorchine prea mare, vom rupe o bucată din el și vom mânca boabele de strugure. Nu e permis să se scoată pielița și sâmburii strugurilor. Dacă nu puteți mânca boabele de struguri cu pieliță și sâmburi, mai bine renunțați să le mâncați la restaurant.
Căpșunile se pot mânca ori cu mâna (dacă au codițe) ori cu lingurița (dacă li s-a îndepărtat codița). Tot cu lingurița se mănâncă și zmeura, afinele, murele.
Bananele se curăță de coajă și se taie felii, apoi se mănâncă fiecare felie cu furculița.
Caisele și prunele de desfac în două cu mâna, se scoate sâmburele și se mănâncă jumătățile de fruct cu mâna. Piersicile se taie cu cuțitul în două, se îndepărtează sâmburele apoi se mănâncă fiecare jumătate a fructului cu cuțitul și furculița.
Kiwi se taie în două, pe jumătate și miezul se mănâncă apoi cu lingurița. Tot cu lingurița se mănâncă și miezul de grapefruit, după ce fructul a fost tăiat în două.
Portocalele, mandarinele, clementinele se curăță de coajă după ce aceasta a fost tăiată cu cuțitul în formă de stea, apoi fructul se desface în feliuțe care se pot mâncă pe rând, cu mâna.
Pepenele galben sau roșu, ca și ananasul, se vor mânca tăiate cu cuțitul și luând fiecare bucată cu furculița. Sâmburii se îndepărtează cu vârful cuțitului. Dacă miezul de pepene este servit sub formă de bulete, se va mânca folosind lingurița.
Smochinele proaspete se mănâncă folosind furculița și cuțitul, după ce s-a îndepărtat codița. Se taie în sferturi și fiecare bucată este mâncată cu furculița.
Papaya și avocado se servesc de obicei tăiate pe jumătate, fără sâmburi. Miezul se mănâncă folosind lingurița, luând bucăți de miez până ajungem la coajă.
Mango este de obicei servit gata feliat și în acest caz îl mâncăm cu furculița și cuțitul. Dacă fructul de mango e întreg, se taie pe jumătate, apoi în sferturi și se mănâncă tot folosind furculița și cuțitul.
Rodiile se servesc de obicei tăiate pe jumătate. Vom scoate atent, cu lingura, câteva semințe odată, ținând bine fructul cu mâna.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan