VINERI: Lansarea volumului ”Pumnalul sica în nordul Dunării – Semiotica marțială a puterii”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Vineri, 10 iunie, ora 12.00, la sediul Muzeului Național al Unirii, Alba Iulia, va avea loc, în prezența autorilor, lansarea volumului ”Pumnalul sica în nordul Dunării (~200 a. Chr. – 106 p. Chr.) – Semiotica marțială a puterii ”. Cartea, editată bilingv, română-franceză, conține 247 de pagini în care este discutată problema pumnalelor sica descoperite sau aflate astăzi în nordul Dunării. Evenimentul va fi prezentat de dr. Cristina Bodó.
În ultimii ani a crescut vizibil numărul de pumnale curbe intrate în circuitul public și științific, o bună parte din această abundență datorându-se unor descoperiri fortuite, îndeosebi cu detectoarele de metale.
Aceste descoperiri se adaugă pieselor, destul de numeroase, aflate deja în circuitul științific. Informaţiile despre multe dintre aceste arme, deși cu o frecvență fluctuantă, au apărut disparat în diverse publicaţii, mai mult sau mai puţin accesibile, uneori cu un set minimal de date întrucât erau doar o anexă la alte subiecte principale. S-a conturat, astfel, necesitatea centralizării tuturor datelor într-un catalog extins, care să aducă la zi documentaţia referitoare la acest tip de armă.
Volumul mare de informaţie, dispersia datelor, complexitatea subiectului, ori alte cauze, au dus, uneori, la erori şi confuzii care se cuvin semnalate și remediate, iar informațiile completate și actualizate. Analiza datelor arheologice și bibliografice, completată cu expuneri chorologice și morfo-funcționale, ar putea avea ca rezultat împrospătarea informației și formularea unor concluzii mai detaliate privitoare la emblematicele pumnale curbe de tip sica. Investigația este, acum, prioritar orientată pe armele descoperite și înregistrate în nordul Dunării, fără a considera însă că fluviul ar fi putut reprezenta o „barieră”, geografică sau de altă natură.
O sica este un pumnal cu lungimea cuprinsă, de regulă, între 25 și 45 de cm. Principala caracteristică a acestui tip de pumnal este alura curbată a întregii arme. Lama are, invariabil, un singur tăiș pe partea concavă și este decorată cu diverse motive geometrice sau zoomorfe.
Dincolo de multiplele necunoscute, numărul mare de piese permite o constatare certă – pumnalele de tip sica au jucat un rol major în mentalitatea și identitatea războinicilor geți și daci, fapt atestat de descoperirile arheologice, de izvoarele scrise și de reprezentările figurative.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri Brutăria Sântimbru, din județul Alba, recunoscută pentru pita de Sântimbru a oferit hrană și un strop de speranță, în pragul sărbătorilor de iarnă, oamenilor care își duc viața în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi