VIDEO: Baroul Alba se revoltă împotriva ministrului Justiției și cere declanșarea unor acțiuni de protest: ”Declarațiile sale distorsionează în mod vădit adevărul, punând într-o lumină negativă profesia de avocat”
Conducerea Baroului de Avocați Alba a susținut, joi, o conferință de presă, în dorința de a prezenta public motivația pentru care a solicitat tuturor barourilor din România să treacă la acțiuni de protest, inclusiv cu declanșarea unei greve la nivel național.
Decanul Baroului, av. Mihai Baco, a anunțat că va susține această solicitare și sâmbătă, în cadrul ședinței Uniunii Naționale a Barourilor din România. El a precizat că deja a primit un răspuns de la mai multe barouri din țară – Timiș, Sibiu, Hunedoara, Mureș, Cluj – care au hotărât, la rândul lor, să treacă la acțiuni de protest.
Nemulțumirile vizează afirmațiile ministrului Raluca Prună privitoare la noile prevederi din Legea nr. 51/1995 despre care a susținut că le conferă avocaților o “imunitate absolută”, “lucru nemaiîntalnit în UE”. Aceste declarații au venit după ce Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat un proiect de modificare a legii avocaturii, care prevede că le este interzis procurorilor să ridice înscrisuri, să pună sechestru sau să confiște comunicările scrise dintre client și avocat sau să rețină suporturile de sunet, imagine și date (telefoane mobile, calculatoare) care aparțin avocaților.
Baroul Alba consideră că declarațiile ministrului sunt denigratoare pentru profesie și minimalizează rolul apărării. ”Este extrem de grav ca cineva să încerce să asmută împotriva profesiei de avocat opinia publică, pentru că prin prezentarea aceasta denaturată a adevărului. Niciunde în proiectul de lege al avocaturii nu veți găsi un text de lege care să confere imunitate avocatului. Din contră, atunci când un avocat comite o infracțiune, acesta este supus aceleiași reguli ca orice cetățean din România. (…) Solicităm în mod expres atât doamnei ministru Prună cât și celorlalte instituții să precizeze care este articolul de lege care conferă imunitate avocatului”, a declarat decanul Mihai Baco.
”Avocatul este apărător și nu trădător. Noi nu putem fi obligați să trădăm discuțiile și corespondența pe care o avem cu justițiabilul pentru că atunci când faci o apărare normal că trebuie să știi exact în cauza respectivă. Faptul că acuzarea nu are cunoștință de aceleași date este o chestiune care reprezintă exact această confidențialitate și până la urmă încrederea. Până la urmă, un client vine la un avocat, așa cum merge la un preot. Oare ce s-ar întâmple cu un preot care ar destăinui taina spovedaniei?. Eu nu pot să fac o apărare dacă nu știu exact ce s-a întâmplat. Eu, de pildă, ca avocat, nu am acces la calculatorul procurorului, nu am acces la modul în care acesta supraveghează urmărirea penală, modul în care acesta interceprează convorbirile dintre avocat și client. S-au întâmplat cazuri în țară în care, în urma acestor interceptări, avocatul a fost transformat în martor. Or, în aceste condiții, se pune următoarea întrebare: mai există dreptul la apărare? Este un drept fundamental, un drept care, din păcate se încearcă a fi din ce în ce mai mult înlăturat”, a spus decanul Baroului Alba.
Tot despre dreptul la apărare a vorbit, în cadrul conferinței de presă, și unul dintre consilierii Baroului, av. Adnana Călugăr,, care cănsideră ca”ieșită din normal această situație ca la 25 de ani de la revoluție să se dezbată din nou dreptul la apărare al justițiabililor”:
Tema a fost dezvoltată, în continuare, de un alt consilier al Baroului Alba, av. Mrcea Crișan, care consideră că ”Omul trebuie să aibă garanția că secretul profesional este respectat. Noi suntem garantul dreptului la apărare a omului în epoca aceasta. Dacă noi suntem limitați în a oferi aceste garanții persoanelor, ce-i mai rămâne omului?”:
În completarea celor spuse de colegii săi, av. Marius Costinaș a precizat că demersurile Baroului Alba vizează ”apărarea democrației pe care am câștigat-o cu greu în 1989. Totodată, el a dorit să-i pună o întrebare ministrului Justiției: ”Consideră că în România mai există democrație în condițiile în c are acceptăm existența unor organe de anchetă care să tragă cu urechea la apărare?”:
Decanul Baroului Alba, Mihai Baco, a mai declarat, în final, că acțiunile de protest vor fi demarate după ce vor avea și girul Uniunii Naționale a Barourilor din România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa
Trafic ÎNGREUNAT pe Transalpina – DN 67 C: Copaci căzuți pe carosabil între Tău Bistra și Barajul Oașa Traficul rutier este îngreunat vineri dimineața pe Transalpina – DN 67 C, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Citește și: 21-22 noiembrie 2024 | COD ROȘU de ninsori și viscol în zona montană din Alba și alte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan