Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Baroul Alba se revoltă împotriva ministrului Justiției și cere declanșarea unor acțiuni de protest: ”Declarațiile sale distorsionează în mod vădit adevărul, punând într-o lumină negativă profesia de avocat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conducerea Baroului de Avocați Alba a susținut, joi, o conferință de presă, în dorința de a prezenta public motivația pentru care a solicitat tuturor barourilor din România să treacă la acțiuni de protest, inclusiv cu declanșarea unei greve la nivel național.

barou albaDecanul Baroului, av. Mihai Baco, a anunțat că va susține această solicitare și sâmbătă, în cadrul ședinței Uniunii Naționale a Barourilor din România. El a precizat că deja a primit un răspuns de la mai multe barouri din țară – Timiș, Sibiu, Hunedoara, Mureș, Cluj – care au hotărât, la rândul lor, să treacă la acțiuni de protest.

Nemulțumirile vizează afirmațiile ministrului Raluca Prună privitoare la noile prevederi din Legea nr. 51/1995 despre care a susținut că le conferă avocaților o “imunitate absolută”, “lucru nemaiîntalnit în UE”. Aceste declarații au venit după ce Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat un proiect de modificare a legii avocaturii, care prevede că le este interzis procurorilor să ridice înscrisuri, să pună sechestru sau să confiște comunicările scrise dintre client și avocat sau să rețină suporturile de sunet, imagine și date (telefoane mobile, calculatoare) care aparțin avocaților.

Baroul Alba consideră că declarațiile ministrului sunt denigratoare pentru profesie și minimalizează rolul apărării. ”Este extrem de grav ca cineva să încerce să asmută împotriva profesiei de avocat opinia publică, pentru că prin prezentarea aceasta denaturată a adevărului. Niciunde în proiectul de lege al avocaturii nu veți găsi un text de lege care să confere imunitate avocatului. Din contră, atunci când un avocat comite o infracțiune, acesta este supus aceleiași reguli ca orice cetățean din România. (…) Solicităm în mod expres atât doamnei ministru Prună cât și celorlalte instituții să precizeze care este articolul de lege care conferă imunitate avocatului”, a declarat decanul Mihai Baco.

”Avocatul este apărător și nu trădător. Noi nu putem fi obligați să trădăm discuțiile și corespondența pe care o avem cu justițiabilul pentru că atunci când faci o apărare normal că trebuie să știi exact în cauza respectivă. Faptul că acuzarea nu are cunoștință de aceleași date este o chestiune care reprezintă exact această confidențialitate și până la urmă încrederea. Până la urmă, un client vine la un avocat, așa cum merge la un preot. Oare ce s-ar întâmple cu un preot care ar destăinui taina spovedaniei?. Eu nu pot să fac o apărare dacă nu știu exact ce s-a întâmplat. Eu, de pildă, ca avocat, nu am acces la calculatorul procurorului, nu am acces la modul în care acesta supraveghează urmărirea penală, modul în care acesta interceprează convorbirile dintre avocat și client. S-au întâmplat cazuri în țară în care, în urma acestor interceptări, avocatul a fost transformat în martor. Or, în aceste condiții, se pune următoarea întrebare: mai există dreptul la apărare? Este un drept fundamental, un drept care, din păcate se încearcă a fi din ce în ce mai mult înlăturat”, a spus decanul Baroului Alba.

Tot despre dreptul la apărare a vorbit, în cadrul conferinței de presă, și unul dintre consilierii Baroului, av. Adnana Călugăr,, care cănsideră ca”ieșită din normal această situație ca la 25 de ani de la revoluție să se dezbată din nou dreptul la apărare al justițiabililor”:

Tema a fost dezvoltată, în continuare, de un alt consilier al Baroului Alba, av. Mrcea Crișan, care consideră că ”Omul trebuie să aibă garanția că secretul profesional este respectat. Noi suntem garantul dreptului la apărare a omului în epoca aceasta. Dacă noi suntem limitați în a oferi aceste garanții persoanelor, ce-i mai rămâne omului?”:

În completarea celor spuse de colegii săi, av. Marius Costinaș a precizat că demersurile Baroului Alba vizează ”apărarea democrației pe care am câștigat-o cu greu în 1989. Totodată, el a dorit să-i pună o întrebare ministrului Justiției: ”Consideră că în România mai există democrație în condițiile în c are acceptăm existența unor organe de anchetă care să tragă cu urechea la apărare?”:

Decanul Baroului Alba, Mihai Baco, a mai declarat, în final, că acțiunile de protest vor fi demarate după ce vor avea și girul Uniunii Naționale a Barourilor din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea