CODUL BUNELOR MANIERE: Aniversarea copiilor – reguli de conduită pentru părinți și pentru cei mici
Copiii încep să simtă bucuria de a fi în centrul atenției, de a primi daruri de ziua lor, de a înțelege că aniversarea este un motiv de bucurie, încă la vârsta grădiniței. Părinții sunt aceia care trebuie să-l învețe pe copil ce înseamnă o astfel de sărbătoare, cum să se comporte cu invitații lui, tot copii — de cele mai multe ori colegi de grădiniță/școală — cum să își manifeste bucuria de a primi un cadou.
Bunele maniere ale copiilor în astfel de momente sunt influențate de ceea ce învață de la părinți. Așadar, dacă urmează să organizați petrecerea aniversară a copilului, sunt câteva reguli de care trebuie să țineți cont și pe care i le veți transmite și copilului.
O petrecere pentru copii este un motiv de distracție pentru cei mici, nu de a etala posibilitățile financiare ale unora dintre părinți. Alegerea locului în care va avea loc sărbătorirea trebuie să fie unul dintre punctele de plecare. Dacă locuiți în casă la curte, este ideal să profitați de acest lucru, mai ales în cazul în care aniversarea este primăvara sau vara, când copiii pot sta în aer liber la joacă.
Dacă locuiți la bloc, unde o ceată de copii gălăgioși și veseli ar putea să atragă reproșuri din partea vecinilor, puteți opta pentru un loc de joacă special amenajat în scopul petrecerilor pentru copii.
Încercați să uitați de magazinele fast-food care au astfel de locuri de joacă, pentru că acolo mâncarea oferită copiilor este nu doar fast-food, ci și junk-food. Doar nu doriți ca după petrecere să tratați copilul de indigestie, nici ca micii invitați să aibă de suferit din acest punct de vedere.
Dacă optați pentru un loc de joacă pentru petreceri de copii, asigurați-vă că mâncarea oferită, fie ea comandată sau pregătită acasă, este de bună calitate. E adevărat că un copil nu stă mult la masă, prioritatea sa e joaca, dar orice părinte trebuie să se gândească ce oferă copilului și invitaților acestuia să mănânce.
Invitațiile la petrecerea copilului se vor adresa celorlalți părinți cu cel puțin două săptămâni înainte de eveniment, pentru a nu avea surpriza ca în loc să fie bucuros alături de prieteni, copilul sărbătorit să fie necăjit că prietenii lui nu au venit la aniversare, întrucât părinții acestora aveau alt program.
Rezervarea locului de joacă se va face din timp, stabilind clar intervalul orar și condițiile de joacă și de masă. În ultima vreme, sunt foarte căutate personajele de poveste care oferă copiilor momente vesele. Mulți actori, iluzioniști se ocupă de astfel de mici spectacole, menite să-i bucure pe copii. Luați din timp legătura cu ei, stabiliți detaliile și onorariul.
Dacă doriți aranjamente cu baloane, ghirlande, discutați detaliile cu firma organizatoare sau vă puteți ocupa personal de decor, în toate hipermarket-urile se comercializează acum astfel de decorațiuni, inclusiv tunuri cu confetti. Dar nu le veți lăsa pe mâna copiilor pe acestea din urmă, pentru că sunt periculoase!
Fiți gazde bune alături de copilul dumneavoastră, întâmpinați micii oaspeți — și pe părinții acestora, după caz — cu bucurie. Acordați tuturor copiilor aceeași atenție, chiar aveți anumite simpatii. Important este ca toți să se simtă speciali. Pregătiți pentru invitați mici surprize — coifuri, trompete sau, de ce nu, un mic cadou confecționat de mama îndemânatică a sărbătoritului/sărbătoritei.
Ideal este ca o petrecere pentru copii să dureze trei-patru ore. Nu mai mult, pentru că micuții vor obosi. Ocupați-vă din timp de imortalizarea foto sau video a evenimentului și nu uitați să oferiți, după petrecere, copiilor invitați un CD cu fotografii sau filmări de la eveniment.
Dacă sunt și părinți care participă la petrecere, veți avea grijă să existe gustări și băuturi pentru aceștia, dar și o muzică plăcută pe fondul căreia puteți vorbi și supraveghea veselia copiilor.
Cu siguranță copilul sărbătorit va primi multe cadouri. Părinții vor avea grijă să-l învețe să mulțumească fiecărui invitat pentru cadoul adus, să desfacă darul primit, dar să nu se manifeste în vreun fel care să facă un invitat să se simtă stânjenit. Sunt neplăcute, pentru copiii care aduc un dar, replicile precum: ”Aaa, mai am două jocuri ca acesta!” sau ”Ce mult îmi doream un robot ca ăsta, e cel mai frumos dar primit!”. Copiii nu știu aceste amănunte, dar intră în rolul și obligația părinților să le explice bunele maniere când primesc un cadou.
Dacă sunteți părinții unui copil care e invitat la o astfel de petrecere, nu căutați cel mai scump cadou, pentru a ieși în evidență. Gândiți-vă că nu toți părinții au aceleași posibilități financiare și se vor simți stânjeniți dacă vor vedea că fiul/fiica lor a adus în dar un lego, iar alt copil a adus în dar o tabletă de ultimă generație.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste
Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Horoscop săptămâna: 20-26 ianuarie 2025 O săptămână plină de influențe astrale diverse, care aduc energie și provocări în toate domeniile vieții. Găsește-ți echilibrul și învață să transformi obstacolele în oportunități! Horoscop săptămâna 20-26 ianuarie 2025 […]