Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Ovidiu Jidveian: Bugetul anului 2012 – lipsit de transparenţă şi de viziune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Ca orice contribuabil interesat de modul în care vor fi administrate taxele şi impozitele pe care le plăteşte am aruncat o privire de ansamblu asupra bugetului pentru anul 2012. Părerea mea, după studierea bugetului este una pe care o exprim simplu: nu există nici transparenţă, nici capacitate de prognoză, nici viziune de ansamblu. Există doar o construcţie care demonstrează o dată în plus că nu sprijinim sectoare vitale ale vieţii sociale, precum educaţia, cercetarea, agricultura, siguranţa cetăţeanului (sumele alocate MAI sunt mai mici cu 1,05 miliarde lei faţă de 2011). Se vorbeşte prea mult despre potenţialul agricol extraordinar al României, însă în momentul în care trebuie sprijinit acest sector banii alocaţi sunt mai puţini decât în 2011. Pentru cei care înţeleg acest fenomen e suficient să spun că deşi avem un avantaj în privinţa suprafeţei agricole, dacă nu ştim să facem trecerea la un avantaj de tip calitativ e aproape de prisos ce ne-a dat Dumnezeu. În această situaţie, având un buget de austeritate se mai află şi Ministerul Muncii, Ministerul Turismului şi Ministerul Culturii.
 Guvernul punctează doar la capitolul impresie artistică, alocând un buget cu 2 miliarde de lei mai mare decât în 2011 (38,1 miliarde lei) pentru investiţii şi a majorat alocaţiile bugetare pentru Apărare, Sănătate şi Transporturi. Se estimează un nivel al veniturilor în PIB de 33,7 la sută, însă opinia publică trebuie să ştie că prognozele de creştere a veniturilor prevăzute în bugetul pentru 2012 sunt mult prea optimiste. Bugetul are o viziune pur contabilă, însă economia reală nu înseamnă doar cifre. România trăieşte în acest moment într-un univers paralel, în care e foarte greu să îţi mai dai seama ce urmează ca perspectivă economică. Pe ce model de dezvoltare economică ne bazăm într-o Uniune Europeană măcinată de probleme grave? Înaintea crizei economice, creşterea pe care o tot lăudăm era bazată pe forţa capitalului străin. De unde o să mai luăm însă aceşti bani când o lume întreagă se bazează pe acest capital străin? Pe scurt, în anul care bate la uşă banii vor fi mai puţini şi mai scumpi. Unii politicieni aflaţi la putere vorbesc despre o creştere a capacităţii de export în anul 2012, însă trebuie luat în calcul un adevăr economic simplu şi anume că fără o piaţă internă bine pusă la punct acest lucru nu e posibil! Mai e necesar oare să spun că revizuirea cadrului macroeconomic şi noile măsuri de politică bugetară prevăzute în proiectul de buget pentru 2012 fac ca Strategia Fiscal Bugetară 2012-2014 să nu mai fie de actualitate? Poate că nu, de fapt aceasta este şi părerea exprimată clar de Consiliul Fiscal. Pensiile şi salariile bugetarilor nu prea vor avea parte de majorări, singurele categorii favorizate fiind cele speciale (pensionarii proveniţi din MAPN, MAI şi din serviciile de informaţii), generându-se astfel o discriminare evidentă. Bugetul demonstrează o dată în plus că politica în privinţa pensionarilor acestei ţări este falimentară şi că România are nevoie imediată de o altfel de politică socială. E clar că 2012 va fi un an marcat de rectificări bugetare, de realocări de sume în aşa fel încât să se lase impresia că noile realităţi economice sunt luate rapid în calcul de Guvern, însă pentru mine e evident că în acest moment avem un buget nerealist, lipsit de transparenţă şi o viziune care contravine unui model de dezvoltare pe care cetăţenii îl aşteaptă.
av.Ovidiu JIDVEIAN, preşedinte PSD Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea