FOTO: Proprietatea intelectuală și ”Open Data Sources”, în atenția deputatului de Alba Cornel Comșa
Joi, 1 octombrie 2015, un număr de 65 de deputați, membri ai tuturor partidelor parlamentare, au depus propunerea legislativă privind înființarea și funcționarea Registrului Electronic Național al Lucrărilor Științifice.
Propunerea legislativă a fost anunțată de deputatul Cornel George Comșa și deputatul Mihai Răzvan Sturzu, principalii doi promotori în redactarea textului de lege, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Parlamentului.
Registrul reprezintă depozitarul în format electronic a lucrărilor științifice realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice. Registrul va stoca următoarele: teze de doctorat, lucrări de dizertație, lucrări de licență, articole, analize și rapoarte cu caracter științific.
Propunerea legislativă a fost elaborată cu scopul asigurării accesului liber la cunoașterea științifică, fiind de asemenea un instrument pentru depistarea unor potențiale cazuri de plagiat și garantând totodată sprijinul spre dezvoltarea surselor de tip ”open data”. Registrul va fi gestionat de către Biblioteca Națională a României, aceasta elaborând o metodologie de punere în aplicare a legii.
”România trebuie să asigure accesul la toate lucrările cu conținut științific, în scopul dezvoltării unei societăți a cunoașterii și a evitării cazurilor de plagiat. În momentul în care avem toate lucrările cu caracter științific din România centralizate într-un singur loc, cu acces gratuit și permanent, este mult mai facil să identificăm acele materiale care s-au construit prin furt intelectual. Logica legii este aceea că își propune, pe de-o parte, să dezvolte un instrument de tip ”open source” iar, pe de altă parte, să ofere comunității academice un instrument de verificare la nivel național a lcrărilor plagiate. În momentul de față, în România, doar o parte din lucrările științifice se publică, și acestea doar pe site-urile univerităților. Acest fapt permite unor persoane de rea-credință să își vândă sau să cumpere lucrări de licență și dizertație din alte centre universitare. Registrul va uni toate lucrările științifice într-o singură platformă publică, care va putea fi accesată de orice persoană, în mod gratuit. Ne îndreptăm, cu pași mărunți dar siguri, spre o societate a cunoașterii deschise, în care, cu ajutorul tehnologiei, putem apăra proprietatea intelectuală și etica academică. Îi invit pe colegii deputați și senatori să susțină prezenta propunere legislativă, pentru un viitor mult mai luminos al mediului academic românesc.” a declarat deputatul Cornel George Comșa.
Prezenta propunere legislativă sprijină la dezvoltarea instrumentelor de tipul ”open data”, crește gradul de adaptare a învățământului superior la modelul european și susține depistarea mai facilă a lucrărilor cu conținut ”copy-paste”.
[nggallery id=1059]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi! Un nou rezultat de senzaţie pentru tânărul maestru internaţional albaiulian, care vineri a reuşit să câştige două titluri de campion naţional de seniori, în probele de dezlegări (rezolvări de probleme de şah) şi blitz. Ambele campionate naţionale s-au desfăşurat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii