Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Proprietatea intelectuală și ”Open Data Sources”, în atenția deputatului de Alba Cornel Comșa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cornel comsaJoi, 1 octombrie 2015, un număr de 65 de deputați, membri ai tuturor partidelor parlamentare, au depus propunerea legislativă privind înființarea și funcționarea Registrului Electronic Național al Lucrărilor Științifice.

Propunerea legislativă a fost anunțată de deputatul Cornel George Comșa și deputatul Mihai Răzvan Sturzu, principalii doi promotori în redactarea textului de lege, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Parlamentului.

Registrul reprezintă depozitarul în format electronic a lucrărilor științifice realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice. Registrul va stoca următoarele: teze de doctorat, lucrări de dizertație, lucrări de licență, articole, analize și rapoarte cu caracter științific.

Propunerea legislativă a fost elaborată cu scopul asigurării accesului liber la cunoașterea științifică, fiind de asemenea un instrument pentru depistarea unor potențiale cazuri de plagiat și garantând totodată sprijinul spre dezvoltarea surselor de tip ”open data”. Registrul va fi gestionat de către Biblioteca Națională a României, aceasta elaborând o metodologie de punere în aplicare a legii.

România trebuie să asigure accesul la toate lucrările cu conținut științific, în scopul dezvoltării unei societăți a cunoașterii și a evitării cazurilor de plagiat. În momentul în care avem toate lucrările cu caracter științific din România centralizate într-un singur loc, cu acces gratuit și permanent, este mult mai facil să identificăm acele materiale care s-au construit prin furt intelectual. Logica legii este aceea că își propune, pe de-o parte, să dezvolte un instrument de tip ”open source” iar, pe de altă parte, să ofere comunității academice un instrument de verificare la nivel național a lcrărilor plagiate. În momentul de față, în România, doar o parte din lucrările științifice se publică, și acestea doar pe site-urile univerităților. Acest fapt permite unor persoane de rea-credință să își vândă sau să cumpere lucrări de licență și dizertație din alte centre universitare. Registrul va uni toate lucrările științifice într-o singură platformă publică, care va putea fi accesată de orice persoană, în mod gratuit. Ne îndreptăm, cu pași mărunți dar siguri, spre o societate a cunoașterii deschise, în care, cu ajutorul tehnologiei, putem apăra proprietatea intelectuală și etica academică. Îi invit pe colegii deputați și senatori să susțină prezenta propunere legislativă, pentru un viitor mult mai luminos al mediului academic românesc.” a declarat deputatul Cornel George Comșa.

Prezenta propunere legislativă sprijină la dezvoltarea instrumentelor de tipul ”open data”, crește gradul de adaptare a învățământului superior la modelul european și susține depistarea mai facilă a lucrărilor cu conținut ”copy-paste”.

[nggallery id=1059]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea