Dan Simedru promite să intervină pentru ca sutelor de angajaţi neîndreptățiți de la Cugir să le fie respectate grupele de muncă
Sute de foști angajați ai celor două fabrici de arme din Gugir, care au lucrat în condiții speciale de muncă, respectiv în grupa I și A II-a, nu beneficiază de aceleaşi drepturi la calcularea pensiei ca şi ceilalți români care au muncit în condiții similare.
Această situație discriminatorie se datorează, potrivit deputatului de Alba, Dan Simedru, unor erori care s-au petrecut atunci când a fost perfectată prima formă a legii privind pensionarea, L 263/2004, prin care au fost desființate grupele I și II de muncă și creată acea “grupă specială”.
La acel moment, explică parlamentarul PNL, pentru a stabili cine sunt beneficiarii grupei speciale s-a înființat o anexă nr. 3 a legii, care au fost completate în baza documentației depuse de fiecare întreprindere care avea grupele I și II de muncă, și o comisie ministerială care verifica că documentele depuse sunt reale.
Ei bine, conducerea de atunci a UM Cugir a întârziat depunerea acelei documentații în termenul în care a funcționat comisia și astfel angajații UN Cugir și a altor două întreprinderi din țară nu beneficiază de acele drepturi, creându-se asfel o gravă inechitate. Persoane care au muncit în aceleași condiții, în multe din cazuri chiar în același loc de muncă, sunt tratate diferit de către stat, tocmai din cauza acestor erori.
Nici sistemul de justiție, care nu are o practică unitară, nu a reușit să regleze aceste inechități. Astfel, dacă unele persoane aflate în situația de mai sus au apelat la instanțele de judecată și au câștigat, altora, deși situația era aceași, nu li s-a dat câștig de cauză.
Deputatul Dan Simedru a declarat vineri într-o conferință de presă că își va concentra și mai mult activitatea în perioada următoare pentru a reuși să o convingă pe doamna ministru Rovana Plumb că sutele de angajaţi de la Cugir trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi cei din unităţile prinse în anexa legii, întrucât această situaţie nu mai suportă amânare având în vedere că de anul viitor se încep procedurile pentru recalcularea pensiilor pentru grupe care cel mai probabil vor intra în plată în anul 2017.
“Anul acesta, în luna iunie, Parlamentul a adoptat două acte normative care modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Ambele acte vin în sprijinul persoanelor care au lucrat în grupele 1 şi 2 de muncă.
Astfel, prin Legea nr 155/2015 se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât şi pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă. Dacă, până la apariţia acestei legi existau diferenţe mari în redicerea vârstelor standard de pensionare între cei care au lucrat în grupa 1 şi cei care au activat în grupa 2, noul proiect adoptat vizează unitar toate cazurile (grupa I, condiţii deosebite, condiţii speciale).
În vechea formă a legii doar după 6 ani lucraţi în grupa I de muncă se beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu: 3 ani. Noul proiect elimină aceste inechităţi şi recunoaşte grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puţin doi ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale.
Am votat acest proiect la momentul respectiv pentru că şi eu la rândul meu am avut o iniţiativă care se referea la acest aspect.
A urmat apoi o altă lege nr. 192/3015 care modifică actul de bază al sistemului unitar de pensii în sensul creşterii punctajelor anuale cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa 2 şi cu 50% pentru cei încadraţi în grupa 1 de muncă, cu condiţia ca aceste drepturi de pensie să fie stabilite înainte de 1 ianuarie 2011. Recalcularea acestor drepturi se va face începând cu 1 ianuarie 2016 şi se efectuează în termen de 24 de luni.
Iată avem două acte normative ce conţin prevederi cu caracter reparatoriu pentru o categorie de angajaţi cărora trebuie să le fie recunoscută valoarea muncii, cu atât mai mult cu cât activitatea lor s-a desfăşurat în condiţii deosebite şi speciale..
Aceste norme sunt binevenite şi mă bucur că de ele beneficiază un număr important de persoane. Există, în schimb, o lacună în această lege care afectează negativ situaţia angajaţilor de la Uzina Mecanică Cugir. În Anexa 3 a legii care cuprinde unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, nu figurează uzina din Cugir.
Pe acest aspect îmi propun să îmi concentrez activitatea în perioada următoare şi să reuşesc să o conving pe doamna ministru Rovana Plumb că sutele de angajaţi de la Cugir trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi cei din unităţile prinse în anexa legii.
Am avut o iniţiaţivă legislativă prin care includeam Cugirul cu cele două unităţi economice în această listă dar nu a avut susţinerea majorităţii parlamentare şi nici a Guvernului. Această situaţie nu mai suportă amânare având în vedere că de anul viitor se încep procedurile pentru recalcularea pensiilor pentru grupe care cel mai probabil vor intra în plată în anul 2017. Dar tot doamna ministru trebuie să explice aceste lucruri, de aceea îi voi adresa săptămâna viitoare o întrebare parlamentară să-mi explice ce soluţii are pentru Cugir pentru că rezolvarea situaţiei ţine de voinţa politică a actualului Guvern.
Pentru condiţii similare de muncă nu pot exista discriminări pe motive politice!”, a explicat Dan Simedru, deputat PNL de Alba.
B.P.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan