Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Alternativa elegantă a incinerării sau cum pot fi evitate momente penibile precum cele de la înmormântarea senatorului Vadim Tudor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Text scris de Marius Rotar, președinte al Asociației Cremaționiste Amurg din România și cercetător istoric la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 

Marius Rotar“Sicriul cu trupul neinsufletit al senatorului Vadim Tudor n-a incaput in criptă, generând momente penibile la înmormantarea acestuia.

Nu e primul caz de acest fel: in 2007 groparii au incercat de patru (4!) ori sa introducă sicriul compozitorului Șerban Georgescu (fostul soț al Madalinei Manole) in mormânt (până la urmă l-au pus aproape in picioare).

Se zice ca văduva acestuia striga disperată văzând ce se petrece: „Vă dau in judecată! Vă împușc, vă ingrop și pe voi aici cu el! Românie blestemată! Bărbatul meu a fost un mare compozitor, nu mi-l ingropați ca pe un câine!”.
Situația de față arată două lucruri, dincolo de incompetența unora care se ocupă de inmormântări (care nu s-au sinchisit să facă măsurătorile de rigoare sau au fost incapabili s-o facă): criza locrurilor de veci din mediul urban și, in plan secundar, opțiunea elegantă a incinerării (pentru cine dorește).

Dacă in cazul unor personalități asemenea situații penibile se petrec, sub ochii televiziunilor, va inchipuiți ce se intamplă in cazul unor oameni obișnuiti și săraci. Curată batjocură!”

 

Marius Rotar este cercetător istoric la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, președinte al Asociației Cremaționiste Amurg din România și autorul primei lucrări din istoriografia românească dedicată morţii – „Moartea în Transilvania în secolul XIX”.

Rotar este de asemnea inițiatorul și organizatorul, în parteneriat cu “Universitatea 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a celei mai importante conferințe internaționale din Europa despre moarte și murire. „Dying and Death in 18th-21st Century Europe”, fiind cunoscut opiniei publice pentru activitatea sa de promovare a incinerației, ca alternativă la înhumarea prin îngropăciune.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea