Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Remedii naturiste pentru tratarea oboselii cronice

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Întâlnit tot mai frecvent, cu manifestări din cele mai variate, sindromul de oboseală cronică se poate trata cu remedii naturiste, la îndemâna oricui. Totuși, nu trebuie ignorat faptul că poate indica existența unor afecţiuni mai mult sau mai puţin severe, iar dacă simptomele persistă, e necesar consultul unui medic specialist.

oboseala cronicaSindromul de oboseală se poate manifesta printr-o serie de semne şi simptome nespecifice: palpitaţii; atacuri de panică; tulburări digestive (dispepsie, balonări, lipsa poftei de mâncare); tulburări psihoemoţionale: lipsa poftei de viaţă, stări depresive, anxietate, indispoziţie, irascibilitate; slăbiciune fizică; anemie; tulburări de somn: somnolenta în timpul zilei, insomnie; dureri de cap; dificultăţi de concentrare; diminuarea randamentului fizic şi intelectual; tulburări de dinamică sexuală; susceptibilitate crescută la infecţiile sezoniere (cel mai frecvent respiratorii); constipaţie.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Tratamente naturiste pentru oboseala cronică

Cura cu argilă

Cura cu argilă este un remediu excelent pentru o multitudine de afecţiuni, precum diabetul, hipertensiunea, ulcerul gastric, colitele, gastritele, infecţiile renale. Cura cu argila prin proprietăţile sale detoxifiante, ajuta la revigorarea întregului organism, alungând stările de oboseală şi epuizare.

Apa de argilă se prepară dintr-o jumătate de pahar de apă plată (150 ml), la care se adăuga o linguriţă de argila (în jur de 7g). Se lasa să stea de seară până dimineaţa.

În primele şapte zile, se bea înainte de fiecare masă cu 20-30 de minute, numai apă de argila. Apoi, se consuma tot conţinutul paharului, amestecând apă cu argila, înainte de a bea.

Acest tratament durează încă 14 zile, cura cu argila fiind în total de 21 de zile. Apoi, tratamentul se poate continua cu 10 zile în fiecare lună, timp de 6 luni.

Alimentaţia sănătoasă

Alimentaţia modernă, săracă în crudităţi lasa urme nedorite asupra sănătăţii, fiind una din cauzele favorizante ale oboselii cronice.

legumefructePentru învingerea oboselii cornice se recomandă o perioadă în care se exclud: dulciurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele pe bază de făină albă, mezelurile şi carnea de orice fel, conservele.

Se introduc 5 porţii de fructe şi legume crude pe zi, circa o jumătate de kilogram. În acest fel organismul primind vitamin, minerale şi cele 25-30 g de fibre alimentare necesare zilnic, pentru a se putea forma bolul fecal, care stimulează peristaltismul gastro-intestinal şi eliminarea toxinelor.

Fibrele au şi rolul de a împiedica o bună parte din absorbţia colesterolului, reducând nivelul colesterolului “rău” din sânge.

Contactul cu natura

Aerul curat, apă, razele soarelui sunt remedii din natură, mai calmante şi mai relaxante decât orice medicament.

Omul modern s-a îndepărtat foarte mult de natură, iar “oboseala” trece de îndată ce acesta revine de unde “ a plecat”.

O plimbare în natură, mersul desculţ pe iarbă, priveliştea unui răsărit sau a unui apus în mijlocul naturii ne poate reîncărca “bateriile” pentru mult timp.

Mişcarea

Mişcarea – mai ales în aer liber – are un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit.

Lumina soarelui blochează secreţia de melatonină şi stabilizează valorile dopaminei şi serotoninei, hormonii care ne creează o stare de bine.

Miere cu scorţişoară

Studiile au arătat că persoanele de vârsta a treia care consumă miere şi scorţişoară în părţi egale au mai multă vitalitate.

O jumătate de lingura de miere se pune într-un pahar cu apă, se presara cu pudră de scorţişoară şi se consuma zilnic, dimineaţă sau atunci când vioiciunea organismului scade.

Masaj cu oţet de mere

Masajul cu oţet de mere, eventual aromatizat cu 1-2 picături de ulei esenţial de levănţică sau rozmarin, face minuni în alungarea stării de oboseală şi surmenaj intelectual.

masajMasajul se face pe întregul corp, cu mişcări ascendente, în¬sistandu-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui şi a frunţii.

Suc de orz verde

Sucul de orz verde este un elixir pentru sănătate, recomandat în toate stările de surmenaj, epuizare, oboseala cronică, stres sau convalescenţă.

Este un remediu bogat în minerale şi enzime detoxifiante. Se găseşte sub formă de pudră, în magazinele naturiste sau se poate prepara în casă, dacă se pune orz la încolţit.

Seminţele de orz se înmoaie în apă timp de 24h, apoi se pun în ghivece cu pământ. Când planta ajunge la 15-20 cm, se taie şi se prepară sucul de orz, prin adăugare de apă, într-un blender.

Sucul de orz verde este foarte bogat în superoxid dismutaza, o enzimă cu rol major în eliminarea radicalilor liberi din organism, prin aceasta având efecte deosebite în vindecarea bolilor, revitalizarea organismului şi încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Se administrează 3 x 50 ml/zi, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Ceaiuri anti-stres

Anumite plante pot fi folosite pentru a elimina oboseala, datorită efectului lor depurativ şi calmant: trifoi roşu, coada-calului, coada-şoricelului, mătase de porumb, cozi de cireşe, frunze de mesteacăn, mentă, cicoare, sunătoare, păducel, valeriană, busuioc.

ceai

Tinctura de rozmarin

Tinctura de rozmarin are o acţiune tonică asupra sistemului nervos şi cardiac, fiind şi un excelent reechilibrant al compartimentului emoţional şi afectiv; Se administrează 60 picături/zi, cu puţină apă sau ceai, 20 zile pe lună, 1-2 luni.

Bitterul suedez

Bitterul suedez are efect tonic şi reglator asupra sistemului nervos, este dezintoxicant, stimulator şi reglator al funcţiilor digestive, hepatice şi renale. Se administrează 3 x 30-60 picături/zi, înaintea meselor, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Polenul de albine

Polen de albine este un aliment-medicament. Se administrează 1 lingura dimineaţa, înainte de masă, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Este foarte util pentru persoanele care desfăşoară munca intelectuală, deoarece scade fenomenele de oboseală, reduce efectele stresului, diminuează depresia psiho-emotionala.

Polenul conţine majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare bunei funcţionări a organismului: vitaminele A, D, E, K, complexul B, fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu, fosfor.

Ginko biloba

Un studiu realizat în Germania, pe mai mulţi pacienţi cu depresie cronică, a pus în evidenţă o îmbunătăţire semnificativă a stării psihomentale a acestora, după tratamentul cu extract de ginko biloba, timp de 8 săptămâni.

Borş

Consumul unui pahar de borş este un remediu rapid pentru revigorarea organismului şi a sistemului nervos. Ingredientele de bază ale borşului, taratele de grâu, conţin tot complexul de vitamine B, vitale pentru sănătatea sistemului nervos.

Suc de ţelina şi morcov

Oboseala cronică devine o amintire, dacă se ţine o cură de câteva săptămâni cu o combinaţie din jumătate de pahar de suc obţinut din frunze de ţelina şi o jumătate de pahar de suc de morcov.

suc morcovi

Sucul se bea pe stomacul gol şi are efecte tonice nervoase, ajuta la reglarea activităţii glandelor suprarenale (responsabile de secreţia hormonilor de stres), îmbunătăţeşte reacţia organismului la suprasolicitarea fizică şi psihică.

Mentă

Mentă este un remediu naturist pentru epuizare şi oboseala cronică, având influenţe benefice asupra sistemului nervos.

Se recomandă inhalaţii, masaje, băi cu ulei esenţial de mentă (sau eucalipt, lavanda), consumul de infuzie combinată de mentă.

NU UITAȚI! Oboseala cronică poate fi un simptom nespecific al unor afecţiuni mai mult sau mai puţin severe: lipsa de calciu şi magneziu; lipsa de vitamine din complexul B; intoleranţă la gluten; Hepatită (B, C); neoplazii; limfoame şi leucemii.

Surs: garbo.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea