Cugirenii vor reamplasarea statuii eroului de la Câmpul Pâinii – Pavel Chinezu
Comitetul cetăţenesc din Cugir care a jucat un rol important în reconstituirea monumentului simbol al fabricii de fier şi oţel de la UMC a venit recent cu o nouă iniţiativă care de data aceasta nu mai vizează oraşul de la poalele Drăganei, ci localitatea învecinată Şibot.
Membrii comitetului cugirean s-au adunat la sfat, prilej cu care au găsit nepotrivit amplasamentul actual din staţia CFR Şibot pe care se află situată statuia vestitului comandant şi erou pentru libertate Pavel Chinezu, fost general în armata regelui Ungariei Matei Corvin şi Comite de Timişoara. Un erou celebru şi glorios în a cărui carieră s-a remarcat bătălia din 1479 de la Câmpul Pâinii de lângă Orăştie unde Pavel Chinezu a repurtat o victorie decisivă împotriva turcilor.
O parte din membrii comitetului orăşenesc din Cugir au organizat o delegaţie condusă de consilierul local Aurel Voicu cu misiunea de a purta discuţii cu primarul Şibotului Ilie Tomuş în vederea reamplasării statuii luptătorului de la Câmpul Pâinii într-o zonă cât mai vizibilă şi accesibilă celor interesaţi. Aceştia i-au propus primarului Tomuş ca statuia să fie aşezată la moara din Şibot lângă Drumul European 68 respectiv Drumul Naţional 7 sau după trecerea de cale ferată, pe strada principală ce duce spre centrul civic al comunei. În cadrul dialogului cu primarul s-a avansat propunerea ca îngrijirea statuii să se facă prin grija elevilor şcolii generale din Şibot iar cheltuielile băneşti privind reamplasarea să fie asigurate fie din donaţii, de la bugetul local sau cu sprijinul Consiliului judeţean – instituţie ce susţine în mod major punerea în valoare a patrimoniului cultural, istoric şi economic al judeţului.
Pentru a acorda o mai mare importanţă bătăliei de pe Câmpul Pâinii din 18 octombrie 1479, ilustrată sugestiv de statuia marelui erou al neamului, s-a discutat şi în legătură cu posibilitatea realizării unui panou care să cuprindă harta desfăşurării luptelor de la Câmpul Pâinii, respectiv mişcarea trupelor combatante existând surse ce confirmă cum că oştile turceşti s-au retras pe valea Râului Mare – Cugir. Nu lipsită de importanţă a fost sugestia făcută primarului privind editarea unei ilustrate sau a unui pliant care să conţină fotografia eroului. „Domnul primar Tomuş s-a arătat receptiv la propunerile noastre, afirmând că are deja unele preocupări concrete pentru acest demers ce are ca scop punerea în valoare a statuii, fapt pentru care ne-a oferit un excelent studiu cu referire la personalitatea luptătorului din secolul XV-lea, căruia istoricul Nicolae Iorga i-a ridicat un monument în comuna Şibot”, ne-a declarat Aurel Voicu. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun