Apa, extrem de importantă pentru organism! Ce trebuie să știe părinții și de ce trebuie să-și încurajeze copiii să consume apă
Apa este un element cheie al unei sanatati optime. Din pacate, multi dintre noi evita apa și consumă lichide care sunt puțin nocive pentru organism. Cei mai predispusi sunt copiii care, in locul apei plate, beau sucuri (acidulate sau nu), iar adolescentii consuma multe energizante.
Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite de catre cercetatorii prestigioasei Universitati Harvard, mai mult de jumatate dintre copiii americani sunt deshidratati. Mai mult, un sfert dintre ei nu beau apa deloc.
Cifrele spun ca 70% dintre baietii cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani beau zilnic lichide dulci.
De ce ai nevoie de apa
Corpul uman este compus din 65% apa si are nevoie de apa pentru mai multe procese fiziologice vitale organismului:
– circulatia sangvina
– metabolismul
– reglarea temperaturii corpului
– eliminarea toxinelor.
Este suficient sa pierzi 1-2% din totalul de apa pentru ca organismul sa trimita primele semnale de sete. De aceea nu este indicat sa astepti sa ti se faca sete ca sa bei apa.
Atunci cand iti e pofta de ceva dulce, nu da fuga sa-ti cumperi o ciocolata sau o prajitura, ci mergi sa bei un pahar cu apa. Pofta de dulce este de fapt un mesaj al corpului ca are nevoie de apa.
Iata ce semnale mai trimite organismul cand este deshidratat:
– oboseala, ameteala
– scaderea puterii de concentrare
– crampe musculare
– uscarea pielii
– culoare inchisa (spre maroniu) a urinei
– respiratie urat mirositoare
– schimbari de dispozitie
– frisoane
– dureri de incheieturi sau de spate
– constipatie
– durere de cap.
Deshidratarea severa ameninta viata. Dar nici deshidratarea mai usoara nu este lipsita de pericole. Specialistii spun ca functiile cognitive si abilitatile de concentrare la persoanele deshidratate sunt la fel de scazute ca la persoanele care au baut alcool.
Inlocuirea apei plate cu alt lichid este gresita
Corpul uman are nevoie de apa, nu de suc. Sucurile acidulate sau nu, bauturile pentru sportivi sau energizantele contin si ele apa, insa pe langa apa mai au si alte ingrediente care au efect diuretic, deci de deshidrateaza. Mai mult, acestea contin zahar care contribuie la aparitia disfunctiilor metabolice si a obezitatii. O cutie de suc pe zi, inseamna un plus de aproape 7 kilograme intr-un an. O cutie de suc pe zi creste riscul de diabet cu 85%, iar cei care beau si mai mult suc pe zi isi cresc simtitor riscul de a face cancer.
Atentie la sucul de fructe
Nici macar sucul de fructe, preparat in casa nu este sanatos. Specialistii spun ca un pahar de suc de fructe contine aproximativ 8 lingurite de zahar (din fructoza), iar un suc acidulat din comert, aproximativ 10 lingurite. Acesta creste riscurile dezvoltarii obezitatii, aparitiei ficatului gras, cresterii tensiunii arteriale si ale instalarii diabetului de tip 2, in special la copii. Cel mai sanatos este fructul, consumat ca atare, nu stors.
De ce trebuie evitate bauturile pentru sportivi
Multi oameni considera ca bauturile pentru sportivi sunt o alternativa in cazul deshidratarii pentru ca refac nivelul electrolitic. Partea proaspta este ca bauturile pentru sportivi contin de doua-trei ori mai mult zahar decat sucurile. In plus, acestea mai contin arome artificiale, coloranti, fructoza, niciunul dintre aceste ingrediente nefiind recomandate pentru o sanatate optima, cu atat mai putin copiilor.
Pentru refacerea nivelului electrolitic, poti adauga sare naturala, neprocesata, de Himalaya. Ea contine 84 de minerale diferite de care organismul are nevoie pentru o functionare optima. Apa din nuca de cocos este, de asemenea, buna pentru a restabili echilibrul electrolitic.
Sursa: articles.mercola.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan