AFIR a încheiat un protocol cu APIA pentru reducerea birocraţiei la depunerea proiectelor pentru perioada 2014-2020
AFIR a încheiat un protocol cu APIA pentru reducerea birocraţiei la depunerea proiectelor pentru perioada 2014-2020
Fie că este vorba de noul sau de vechiul Program beneficiarul trebuie să aibă exploataţia înregistrată în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol şi/ sau în Registrul exploataţiilor – ANSVSA. „Odată cu noua perioadă de programare, AFIR a procedat la simplificarea şi eficientizarea procesului de implementare a fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR, urmărind facilitarea accesului potenţialilor beneficiari la aceste fonduri. În primul rând, s-au micşorat timpii necesari depunerii cererilor de finanţare, evaluărilor, contractării, achiziţiei şi efectuării plăţilor. În al doilea rând, reducerea numărului de documente necesare în diferitele etape, de la depunere şi până la finalizarea implementării proiectului. Una dintre modificări a fost aceea privind documentele pe care le solicităm beneficiarilor.
Citeşte şi: Din 6 iulie 2015, achiziţiile private derulate prin PNDR 2014 – 2020 se vor face on-line
Din experienţa implementării PNDR 2007-2013 ne-am dat seama că putem nu doar structura, ci şi diminua numărul documentelor solicitate. Pentru PNDR 2014-2020 anumite documente vor fi solicitate la momentul contractării şi nu la momentul depunerii Cererii de Finanţare. Diminuarea numărului documentelor necesare beneficiarilor este valabilă şi pentru etapele de implementare a proiectelor”, a declarat Nicolae Popa, Director General Adjunct al AFIR. Pentru tinerii fermieri care vor să depună cerere de finanţare prin PNDR 2014-2020, pentru SubMăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, prin PNDR 2014-2020, AFIR a redus numărul de documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte, atât în etapa de depunere a cererii de finanţare, cât şi în etapa de implementare a proiectului, tocmai pentru a facilita depunerea dosarelor de investiţii. Pentru a beneficia de punctaj conform criteriului de selecţie, preluarea exploataţiilor se realizează unitar, cu toate suprafeţele şi animalele, aşa cum apar înregistrate la APIA şi/ sau la ANSVSA şi în Registrul agricol.
Citeşte şi: PNDR 2014 – 2020 de la 1 iulie. Finanţare europeană pentru pomicultură şi modernizarea irigaţiilor
În baza protocolului semnat cu APIA, AFIR poate verifica aceste informaţii în reţeaua informatizată IACS. Prin protocoalele încheiate, AFIR va verifica o serie de informaţii în mod direct, astfel încât solicitantul nu va mai fi obligat să depună adeverinţe şi certificate, după caz. De exemplu, solicitanţii de fonduri europene nu mai trebuie să prezinte Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, informaţiile fiind verificate direct de către experţii AFIR pe site-ul ONRC. De asemenea, NU se mai solicită Documentul eliberat de către Circumscripţia Veterinară (adeverinţa eliberată de medicul veterinar de circumscripţie) din care să rezulte efectivul de animale deţinut. Aceste informaţii vor fi verificate de experţii AFIR în registrul ANSVSA. Numărul documentelor solicitate a scăzut şi prin faptul că anumite documente vor fi solicitate la momentul contractării şi nu la momentul depunerii Cererii de Finanţare.
Citeşte şi: Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii agricultori prin PNDR 2014-2020
De exemplu: certificate care să ateste lipsa datoriilor restante fiscale, Acordul de mediu cu studiu de impact. Proiectul Tehnic va fi depus la semnarea contractului de finanţare, astfel încât beneficiarul nu trebuie să mai cheltuiască bani pentru întocmirea acestuia dacă nu are siguranţa că va beneficia de cofinanţarea europeană nerambursabilă. Totodată, întocmirea Proiectului Tehnic înainte de contract va diminua efortul de implementare atât din partea AFIR, cât şi din partea beneficiarilor, evitându-se întocmirea de acte adiţionale multiple pentru revizuirea tehnică a proiectului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi