Festivalul Cetăților Dacice: Concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la Școala Gimnazială din Cricău
„Puii de daci” din cele cinci cetăţi dacice din judeţul Alba au deschis, vineri, 19 iunie, întrecerile organizate în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice. Micii războinici au vrut să demonstreze că fac cinste cetăţii pe care o reprezintă şi s-au întrecut în cunoştinţe despre istoria dacilor.
De sâmbătă istoria prinde viaţă, iar vechiul Apoulon (Piatra Craivii) se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă pentru a povesti istoria ultimilor daci liberi. Festivalul Cetăţilor Dacice cuprinde sâmbătă şi duminică spectacole de reenactment susţinute de aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori, concerte în aer liber şi întrecerile voinicilor din cetăţile dacice, arbitrate de cei doi tarabostes ai festivalului: Buzdugan şi Morar. Istoria se va împleti perfect şi pe ritmurile unei trupe de legendă: PHOENIX.
Cel mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice – este astfel o invitaţie inspirată pentru a petrece momente de poveste pe tărâmul dacilor liberi, la Cricău, în vechiul Apoulon!
Debut de festival: puii de daci s-au întrecut pentru supremaţia cetăţii
„Puii de daci” din cele cinci cetăţi dacice din judeţul Alba au deschis, vineri, întrecerile dacice din cadrul celei de-a IX-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice. Organizate în premieră la ediţia din acest an, întrecerile generaţiei „pui de dac” sunt o replică a „Decatlonului Dacic” la care participă echipele de adulţi din cele cinci localităţi pe raza cărora se află cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Astfel, în prima zi a Festivalului Cetăţilor Dacice, „puii de dac” s-au întrecut în cunoştinţe despre istoria cetăţilor dacice din Alba şi despre obiceiurile şi tradiţiile dacilor.
Concursul s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău şi la el au participat cinci echipe de elevi de la şcoli din fiecare cetate dacică. Concurenţii au fost însoţiţi fiecare de echipe de susţinători formate din colegii de şcoală care au organizat adevărate galerii pentru îmbărbătarea favoriţilor. În final întrecerea a fost câştigată de „puii de dac” din Cugir, urmaţi în ordine de echipele din Cricău, Săsciori, Ighiu şi Cetatea de Baltă.
Prima zi a festivalului a cuprins şi deschiderea unei expoziţii de fotografie intitulată „Piatra Craivii – acasă la dacii Apoulonului” şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Expoziţia de fotografie a fost mutată apoi la Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău, unde va putea fi văzută pe toată perioada festivalului.
Vechiul Apoulon prinde viaţă: 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia tărâmul dacilor liberi
Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea unei tabere de reenactment istoric. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectcaolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.
Duminică anfitrionii Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba. Nu vor lipsi nici în această zi spectacolele de reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susţinute de Ansamblul Folcloric al judeţului Alba şi Ansamblul “Dor Cricăuan”.
Festivalul Cetăţilor Dacice este un eveniment de tradiţie ajuns la cea de-a IX-a ediţie, fiind o marcă a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este atât un eveniment cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Până acum echipa învingătoare câştiga totodată şi dreptul de a organiza în anul următor festivalul, însă din acest an regulamentul s-a schimbat. Astfel festivalul se va desfăşura pe rând în fiecare din cele cinci localităţi.
ORGANIZATORI:
Consiliul Judeţean Alba
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Primăria Cricău
PARTENERI:
Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie
Primăria Municipiului Alba Iulia
Şcoala Gimnazială „Decebal” Cricău
Primăriile: Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu, Săsciori
Direcţia de Tineret şi Sport Alba
SPONSOR: JIDVEI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan