FOTO: Sute de primari români în Sala Unirii din Alba Iulia. De la discursul sobru al ÎPS Irineu, la cel poznaș al lui Mircea Hava
Sala Unirii din Alba Iulia este astăzi gazda Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova la care participă 200 de primari de comune din cele două țări surori, în cadrul unui eveniment de marcă organizat în premieră în țara noastră, între 21 și 23 mai, de Asociaţia Comunelor din România (ACOR).
Maestrul de ceremonii și gazdă a adunării este Gheorghe Damian, primar al comunei Ciugud, preşedintele ACOR Alba şi vicepreşedinte la nivel naţional al Asociaţiei Comunelor din România. În cuvântul său de întâmpinare și bun venit adresat edililor de pe cele două maluri ale Prutlui, Gheorghe Damian a subliniat importanța demersului ACOR, materializat acum la Alba Iulia, de a dezvolta și consolida relațiile la nivelul administrațiilor locale dintre cele două țări românești.
Acesta a reamintit că în cadrul evenimentul o să fie semnate acte de înfrăţire între localităţi din România şi Republica Moldova, scopul principal al evenimentului fiind de a discuta problemele cu care se confruntă administraţile publice din cele două ţări, stabilirea de schimburi de experienţă pentru ca actul administrativ din cele două ţări să aibă mai multă calitate.
Invitat să adreseze un cuvânt oaspeților, Arhiepiscopul de Alba Iulia ÎPS Irineu a transmis cu fermitate un mesaj puternic pentru smerenie față de Dumnezeu. Folosind pilde religioase, acesta le-a sugerat celor 200 de primari că trebuie să se comporte astfel incat sa fie “instrumente docile în mainile lui Isus, Dumnezeu Alfa si Omega.”
„Însă Hristos o poate salva (n.a. lumea), în așa fel încât întunericul să nu prevaleze asupra luminii. Planeta albastră pe care ne găsim, n-ar mai fi existat dacă Dumnezeu i-ar fi lăsat de capul lor pe proștii îngânfați (n.a. conducători de-a lungul vremii), în ultimele să zicem șapte decenii, care au acționat ca și când totul le-ar fi aparținut. De fapt nimic nu le aparține. Tot ce avem este de la Dumnezeu, iar noi suntem oaspeți sau musafiri temporari, așezați pentru scurtă vreme pe această arenă de luptă bună, care de fapt se vrea să fie o anticameră a eternității fericite. De aceea, tot ce facem, trebuie să facem în lumina legii divine, să ne raportăm la Dumnezeu, care este arbitrul destinelor noastre și Comandantul Suprem și Nemuritor al universului”, a spus ÎPS Irineu cu voce gravă.
După discursul Arhiepiscopului de Alba Iulia, Gheorghe Damian l-a invitat la microfon pe “unul dintre cei mai buni președinți de consiliu județean din România”, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel. Primarul din Ciugud a anunțat în pemieră că Ion Dumitrel a fost făcut, săptămâna trecută, cetățean de onoare al raionului Ialoveni din Republica Moldova.
Dumitrel a apreciat această reuniune ca fiind una simbolică pentru toți românii și a amintit de legăturile strânse pe care administrația județeană din Alba le are cu localități și raioane din Republica Moldova, menționând că în ultimele două săptămâni a fost prezent de două ori în Moldova, în raionul înfrâțit Ialoveni și în zone din Basarabia administrate de români.
“Sunteti cei care infaptuiti, cunoașteti greutatile fiecarui om pe care il aveti in responsabilitate. Cunoasteti sufletul oamenilor lângă care trebuie sa fiți. Sunteti cea mai importantă asociație la nivel de administrație publică. Prin unire se realizeaza fapte mari, așa cum este și sloganul întâlnirii. Succes tuturor si Doamne ajută!’, le-a transmis Ion Dumitrel oaspeților.
A urmat și discursul primarului municipiului Alba Iulia, introdus de Gheorghe Damian ca unul dintre cei mai performanți edili pe care îi are România. Într-o formă de zile mari, Mircea Hava a ținut o cuvântare care a destins frunțile colegilor săi din România și Modova, bărbați într-o majoritate covârșitoare.
După ce le-a urat invitaților “bun venit în cealaltă capitală”, Mircea Hava s-a arătat critic la adresa acelor “proști ignoranți”, parlamentari care le ucid speranțele celor care și-au pus speranțele în ei, în primari. Este vorba despre “acel parlament care a promis milioane de locuri de muncă, (n.a. majoritatea PSD), că o să traim mai bine, dar nu este așa. Pentru că ei (n.a. parlamentari) s-au dus acolo pentru ca să le meargă lor mai bine” și nu celor pe care îi reprezintă.
Hava a amintit de dezideratul suprem al românilor de pe cele două maluri ale Prutului – „unirea”.
“Noi suntem cei care suntem prima data lângă cetațeni. Și noi trebuie sa ne dorim cu adevarat si sincer acest lucru – Unirea. Și stă in mintea, sufletele si puterea noastră (…)
Încerc să nu vă spun vorbe mari, însă fără oamenii de lângă tine nu faci nimic și cred că lucrul ăsta îl știți și dumneavoastră. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl faci în momentu în care ai ajuns primar, să știi să te înconjori de oameni care vor să lucreze, nu pentru tine, ci pentru oraș.Acum dacă dă Dumnezeu să fie neamuri, verișori și lucruri de’astea…Să știți că aici glumesc…e bine. Dacă…și aici fac o mare paranteză – noi aveam în politică și avem și acum un lucru care mie îmi convine, 25 la sută femei și 25 la sută tineri. Eu am propus 50 la sută femei tinere. Nu știu dacă asta se poate realiza dar e foarte bine. (apauze și râsete în sală). Cu sufletul tânăr și cu forță de muncă tânără. (râsete în sală). Înalt preasfinția voastră….asta este.
Să știți că vorbind despre acest aspect, trebui să spun că primăria din Alba Iulia este de fapt primăria în fustă. Pentru că tot ce înseamnă directori, șefi de birou, aproape tot executivul sunt femei. Vă spun acest lucru cu mâna pe inimă, pe suflet, se lucrează foarte bine cu doamnele (…) Așa că vedeți ce faceți pe viitor”, le-a spus Mircea Hava celor circa 200 de primari din România și Republica Moldova.
Din partea Asociaţiei Comunelor din republica Moldova a vorbit pe dulcele grai modovenesc, Primărița Tatiana Bădan. Aceasta i-a mulțumit în primul rând ÎPS Irineu pentru binecuvântare, care, în opinia sa, ar trebui să fie ca “o carte pe care primarii ar trebui să o aibă la căpătâiul capului“.
Adunarea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova continuă până duminică cu sesiuni de lucrări; participanții la eveniment vor avea ocazia să facă o vizită la Traseul celor Trei Fortificații, obiectiv turistic unic în Europa, din care fac parte Castrul Roman (106 d. Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) și Cetatea Alba Carolina (sec XVIII). Vizita se va încheia cu prezentarea onorului în cinstea vizitatorilor cu executarea a trei salve de tun.
La eveniment participă şi Ambasadorul republicii Moldova în România, preşedintele AcoR , Emil Drăghiciu şi preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.
Bogdan Presecan
[nggallery id=508]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe Dn7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Sectia de pompieri Sebes […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan