Rămâi conectat

Cultură Educație

Oana Badea,Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, susţinător activ al colaborării bilaterale româno-germane în domeniul educaţiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, este unul dintre actorii activi ai colaborării bilaterale româno-germane în domeniul educaţiei. Demnitarul este co-preşedintele Grupului de lucru româno-german privind situaţia învăţământului în limba germană din România, alături de Christoph Bergner, Secretar de Stat parlamentar al Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germane. În acest context, cei doi înalţi demnitari au semnat, la finele lunii septembrie, un protocol de colaborare, care conturează liniile de acţiune în domeniul educaţiei, pentru învăţământul în limba germană.
 Documentul face referire, în linii mari, la formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice care predau germana, îmbunătăţirea şi extinderea infrastructurii şcolare, precum şi elaborarea manualelor şcolare de predare în limba germană. Nu în ultimul rând, partea germană şi-a exprimat aprecierea faţă de prevederile Legii Educaţiei Naţionale, referitoare la „protecţia limbii şi culturii minorităţilor naţionale, ca fiind excepţională în context european”.
Documentul mai sus amintit a fost urmat de semnarea, la 7 octombrie 2011, a Protocolului celei de-a XV-a sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România. Protocolul, ai cărui semnatari sunt, din partea română, Secretarul de Stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, şi, din partea germană, Secretarul de Stat parlamentar al Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germane, Christoph Bergner, face referire la buna colaborare în domeniul educaţiei dintre cele două state.
Partea germană ţine să mulţumească Oanei Badea pentru implicarea sa în consolidarea învăţământului în limba germană din România: „Comisia ia cunoştinţă de raportul Grupului de lucru româno-german privind situaţia învăţământului în limba germană din România, semnat la 25 septembrie 2011, la Sibiu, aprobă proiectul şi mulţumeşte doamnei Iulia Adriana Oana Badea, secretar de stat în Ministerul român al Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului şi domnului dr. Christoph Bergner, membru al Bundestag-ului German, secretar de stat parlamentar la Ministrul Federal de Interne al Republicii Federale Germania şi Împuternicit al Guvernului Federal pentru Problemele Imigranţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale pentru conducerea judicioasă a consultărilor. Comisia salută eforturile comune pentru aplicarea Programului român care şi-a stabilit ca scop consolidarea calităţii învăţământului în limba germană în România”.
Ambele părţi şi-au exprimat voinţa de colaborare în domeniul educaţiei, prioritar pentru cele două state, şi au convenit asupra unor întâlniri viitoare, care vor dezvolta activ parteneriatul. (D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński Luni, 1 iulie 2024, ora 19:00, va avea loc un concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński. Citește și: JOI, 27 iunie: Noi întâlniri ale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea