UNDE sunt instalate camerele VIDEO pentru CONTROL ROVINIETĂ în ţară. Vezi lista cu cele 66 de puncte fixe
Şoferii care circulă cu autoturismele pe reţeaua de drumuri naţionale a României fără să plătească rovinieta sunt depistaţi, în principal, prin intermediul camerelor de supraveghere instalate de către CNADNR. Din ianuarie, numărul punctelor fixe de control a ajuns la 66, însă până acum nu s-au ştiut zonele în care s-au instalat cele noi. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a publicat joi lista cu amplasarea tuturor camerelor video, la cererea AvocatNet.ro. Şoferii care nu achită rovinieta sunt pasibili de amenzi ce ajung până la 4500 de lei.
CITIŢI şi: AMENZILE pentru rovinietă trimise acasă de CNADNR nu trebuie plătite. ÎCCJ le-a declarat nule, pentru că lipseşte semnătura olografă a agentului constatator
Tariful de utilizare (sau, pe scurt, rovinieta) oferă şoferilor dreptul de a circula, pe o perioadă de timp determinată, pe reţeaua de drumuri naţionale a României. Persoanele care evită această obligatie pot fi amendate de către autoritătile statului, astfel că, pentru a depista în trafic soferii care nu achită rovinieta, CNADNR amplasează constant, pe drumurile nationale, camere video de supraveghere.Numai în decembrie şi ianuarie au fost amplasate 33 de noi puncte fixe de control, în acest fel dublându-se, practic, numărul camerelor video de supraveghere. De asemenea, până la sfârşitul anului 2015, CNADNR punctează că vor mai fi puse în funcţiune încă opt puncte fixe de control.
Conform listei, cele mai multe puncte fixe de control sunt situate pe Drumul National 1 (Timisul de Sus, Sebes, Valcele, Sercaia, Osorhei, Barcanesti/Romanesti), Drumul National 2 (Iacobesti, Nicolae Balcescu, Motca, Maracineni), Drumul National 6 (Sannicolau Mare, Cosoveni, Mehadia, Draganesti Vlasca) si Drumul National 15 (Vaduri, Sangeorgiu de Mures, Girleni, Calugareni).
Singurele camere de supraveghere pozitionate pe autostrăzi sunt cele de la Petresti (A1), Glina, Fetesti (A2), Gilau si Snagov (A3).
De asemenea, controlul rovinietelor se mai face si cu ajutorul a 14 camere video mobile, care sunt impartite intre cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNADNR. Punctele mobile sunt amplasate, in general, pe sectoarele de drumuri nationale pe care nu exista puncte fixe de control.
„Ca regula generala, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizeaza pe sectoarele de drumuri nationale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existentei si valabilitatii rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri nationale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se inregistreaza valori mai reduse ale traficului rutier, fara a exista o procedura prestabilita de amplasare (in functie de zona/drum/interval de timp)„, au precizat reprezentantii CNADNR.
Important! Valabilitatea rovinietelor poate fi verificata si prin personalul imputernicit al Inspectoratului General al Politiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si al CNADNR (in punctele de trecere a frontierelor).
Amenzile pentru lipsa rovinietei ajung pana la 4500 de lei
Amenzile aplicabile soferilor care circula cu autovehicule in lipsa unei roviniete valabile sunt cuprinse intre 250 si 4500 de lei, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2002 – actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale.
Mai exact, cele mai mici amenzi se dau soferilor de autoturisme – intre 250 si 500 de lei –, la polul opus fiind amenzile pentru soferii vehiculelor de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe) – intre 3000 si 4500 de lei.
In ceea ce priveste tariful de utilizare, acesta este „structurat in functie de perioada de parcurs si de stationare, de incadrarea in clasa de emisii poluante (EURO), de masa totala maxima autorizata si de numarul de axe, dupa caz”, scrie in actul mentionat. In functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, rovinieta are o valabilitate de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful pentru aceasta este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1210 euro.
In cazul autoturismelor, tarifele sunt de 3 euro (sapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) si 28 de euro (12 luni). Acestea sunt cele mai mici preturi, cele mai mari fiind aplicabile vehiculelor de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe): 11 euro (o zi), 55 de euro (sapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile), 1210 euro (12 luni).
In reteaua drumurilor nationale sunt incluse autostrazile, drumurile expres, drumurile nationale europene, drumurile nationale principale si drumurile nationale secundare.
Rovinieta trebuie achitata atat de catre soferii romani, cat si de catre cei straini, pentru toate autovehiculele inmatriculate ce sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan