Rămâi conectat

Cultură Educație

Prof. Emilia Gherghinescu, în schimb de experienţă în Finlanda

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    După ce a făcut cunoştinţă cu renumita universitate britanică din Oxford, prof. Emilia Gherghinescu de la Şcoala „Vasile Goldiş” Alba Iulia a participat printr-un grant Comenius pentru cadrele didactice din cadrul programului de „Învăţare pe tot parcursul vieţii” la cursul intitulat „English Language and Cultural Training for Teachers of English and Cultural Studies”, desfăşurat în Helsinki, capitala Finlandei.
Cursul a punctat atât aspecte legate de interculturalitate, cât şi împărtăşirea experienţelor educative ale fiecărei ţări participante precum şi a sistemului educaţional finlandez, unul dintre cele mai performante sisteme educaţionale existente. Învăţământul finlandez este descentralizat, în care autonomia şcolilor primează, diferenţa valorică dintre şcoli fiind nesemnificativă. Un rol primordial îl are şi familia, care acordă o foarte mare importanţă educaţiei. De asemenea, statutul socio-economic al familiei are o influenţă directă asupra rezultatelor învăţării.
Pe de altă parte, meseria de profesor este una foarte stimată, fiind considerată o vocaţie – selecţia viitorilor profesori este foarte riguroasă (doar 10% din candidaţi sunt admişi). Ei au un înalt nivel de educaţie iar pregătirea este una de lungă durată (5-6 ani), masteratul fiind obligatoriu. Un alt factor de succes îl reprezintă eficienţa învăţării, timpul petrecut de elevi pentru studiu nu este mai îndelungat decât în alte ţări, dar este eficient. Acesta este determinat şi de atitudinea elevilor faţă de învăţătură: materiile sunt privite ca un punct de plecare pentru o educaţie ulterioară sau o vocaţie. O altă caracteristică ar fi şi faptul că învăţământul finlandez este unul individualizat, elevii cu potenţial scăzut la învăţătură fiind susţinuţi şi ajutaţi în particular. „Acest curs mi-a oferit şansa de intra în contact cu civilizaţia şi cultura popoarelor nordice (Finlanda, Suedia, Estonia şi Rusia), precum şi şansa de a mă familiariza cu alte mentalităţi prin diversitatea etnică a participanţilor, de a stabili relaţii interumane şi de colaborare cu colegi din alte ţări. A fost o experienţă inedită şi le-aş sugera şi altor colegi profesori să fructifice astfel de oportunităţi oferite de programul de formare continuă, beneficiind de experienţele profesionale şi interculturale dobândite în cadrul acestor cursuri Comenius”, a spus prof. Emilia Gherghinescu de la Şcoala „Vasile Goldiş”.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea