Guvernatorul BNR: Plata în avans a drepturilor salariale, câştigate în instanţă, ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor
Plata din acest a drepturilor salariale câştigate în instanţă, care urmează să fie achitate, conform calendarului, în 2015, ar putea elibera resurse pentru bugetul de anul viitor, mai ales că în primele zece luni s-a înregistrat excedent bugetar, a apreciat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Premierul Victor Ponta a lansat această temă în urmă cu câteva zile, când l-a invitat public pe ministrul delegat pentru buget Darius Vâlcov să analizeze oportunitatea unei asemenea măsuri, în condiţiile în care execuţia bugetară după primele zece luni s-a încheiat cu excedent.
Guvernul are ca ţintă pentru sfârşitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.
Executivul a stabilit la finele anului 2012, ca dreprurile salariale câştigate în instanţă să fie achitate eşalonat, pe parcursul a cinci ani.
Isărescu a reluat joi tema investiţiilor publice, care în primele zece luni au scăzut semnificativ comparativ cu 2013, dar şi faţă de nivelul programat iniţial în bugetul pe 2014, arătând că această evoluţie a dus negreşit la încetinirea creşterii economice.
În urmă cu două zile, şeful băncii centrale declarat că scăderea investiţiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, dacă s-a făcut pe baza întăririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor nerealiste şi a corupţiei, chiar dacă afectează creşterea economică pe termen scurt.
La prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, Isărescu a explicat joi că disciplinarea cheltuirii fondurilor publice reprezintă şi efectul luptei împotriva corupţiei.
„Cred că şi bătălia asta cu corupţia are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (…) Am lansat o ipoteză pentru că succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale şi a corupţiei are efecte financiare şi economice pe termen lung”, a spus joi Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Declaraţiile privind scăderea investiţiilor publice au fost făcute în contextul unor întrebări privind riscurile semnalate de Comisia Europeană, care a avertizat Guvernul că fără măsuri de creştere a impozitelor sau reducere a cheltuielilor deficitul bugetar pe anul 2015 ar putea urca la 2,8% din PIB. În condiţiile în care România şi-a asumat în negocierile cu FMI şi CE un deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015, rezultă că există un deficit suplimentar care trebuie acoperit anul viitor în sumă de 10 miliarde lei.
Isărescu a explicat că excedentul bugetar realizat după primele zece luni ar putea ajuta la construcţia bugetară din 2015, chiar dacă scăderea investiţiilor a dus pe termen scurt la încetinirea creşterii economice.
Oficialul BNR le-a transmis în urmă cu două săptămâni ambasadorilor statelor UE, într-o întâlnire organizată la Ambasada Italiei, că economia românească va continua să încetinească până la finele acestui an, după reducerea ritmului de creştere din prima jumătate a anului.
Comisia Europeană a anunţat la începutul săptămânii că a redus prognoza de creşter economică pentru acest an de la 2,8%, cât estima în luna iulie, la 2%.
Autorităţile române lucrează în continuare pe o prognoză de creştere economică de 2,8%.
Sursa Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025 ”Taxa pe țeavă” a apărut deja pe primele facturi de iarnă, iar românii trebuie să scoată din buzunar bani în plus pentru facturile din iarna 2024-2025. Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan