Ministerul Muncii propune majorarea cu 16% a indemnizaţiei pentru persoane cu handicap, de anul viitor
Din 2015, indemnizaţia lunară şi bugetul personal complementar acordate persoanelor cu handicap ar putea fi majorate cu 15,98 la sută, măsura fiind inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea cuantumului prestaţiilor sociale prevăzute la articolul 58, alineatul 4 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.
Documentul prevede actualizarea cuantumului indemnizaţiei lunare şi al bugetului personal complementar lunar şi raportează aceste beneficii la indicatorul social de referinţă (ISR), respectiv creşterea nivelului acestor prestaţii sociale cu 15,98 la sută, începând din ianuarie 2015.
Indemnizaţia lunară ar urma să crească de la 202 de lei la 234 de lei pentru persoanele cu handicap grav (respectiv 0,468 ISR), indiferent de venituri, şi de la 166 de lei la 192 de lei, pentru persoanele cu handicap accentuat (respectiv 0,384 ISR).
Buget personal complementar lunar ar urma să fie majorat, din 1 ianuarie 2015, de la 91 de lei la 105 lei, pentru persoanele cu handicap grav (0,210 ISR), de la 68 de lei la 78 de lei, pentru persoanele cu handicap accentuat (0,156 ISR) şi de la 33,5 lei la 38 de lei, pentru perosanele cu handicap mediu (0,076 ISR).
„Această actualizare reflectă indicele de creştere a preţurilor de consum pentru perioada ianuarie 2009 – decembrie 2012”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.
Fondurile necesare pentru plata acestor prestaţii sociale vor fi asigurat din bugetele proprii ale judeţelor, respectiv cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti, din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
În nota de fundamentare a proiectului se mai arată că media pe cinci ani a impactului financiar asupra bugetului general consolidat este de 297.882,26 mii lei.
Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 8 decembrie.
Sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan