25 octombrie – Ziua Regelui Mihai I
Casa Regală a României este în sărbătoare. Majestatea Sa Regele Mihai I împlinește 93 de ani.
Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, și este unicul fiu al Regelui Carol al II-lea și al Principesei Elena.
Iată cum vestea bunicul său, Regele Ferdinand, venirea pe lume a lui Mihai, în urmă cu 93 de ani: „Astăzi Pronia Cerească a hărăzit Dinastiei un nou vlăstar. (…) Dragostei poporului Meu prea iubit încredințez pe principele nou născut„.
Nașterea ultimului suveran al României a fost considerată de bunica sa, Regina Maria, ”o mare şi sfântă bucurie”. Iată ce scria ea în însemnările sale: „Marţi, 25 octombrie 1921. Cum mă simţeam foarte bine, mi-am mai petrecut încă o dimineaţă în pat. Cam pe la 11:30 a venit Colette la mine să-mi spună că Sitta nu se simte deloc bine şi că Louros este îngrijorat. M-am sculat imediat şi m-am dus la Foişor. Louros era cu Sitta şi ceruse să nu intre nimeni la ea deocamdată.(…) După masă, Carol şi cu mine am intrat la Sitta şi am găsit-o cu dureri mari şi foarte neliniştită. Nu era nici o îndoială că ceva se întâmpla. Consult cu doctorii – Romalo, Louros, doamna Venert. Timpul trecea şi Sitta suferea. Din acel moment şi până la 7:30 când micul Mihai s-a născut, n-am părăsit-o pe sărmana mea Sitta nici o clipă. A fost o luptă teribilă. În cele din urmă, Louros a trebuit să forţeze naşterea, care din cauza „albuminei” ei, îl îngrijora foarte tare. N-am asistat niciodată la ceva atât de înspăimântător. Copilul a fost scos pur şi simplu, eu însămi i-am administrat Sittei cloroform şi i-am ajutat pe doctori, pe post de moaşă. Am fost teribil de emoţionată, dar slavă Domnului că pot întotdeauna să-mi păstrez calmul în situaţii de urgenţă. Dar, în final, copilul a fost scos (…), l-am auzit ţipând şi am văzut că este băiat, am simţit cum mi se umplu ochii de lacrimi şi l-am sărutat pe bătrânul Louros, care fusese foarte iscusit în supravegherea acestei sarcini dificile.”
Citeşte şi: 25 octombrie – Ziua Armatei Romane
Când lucrurile s-au mai linştit, regina îşi dă seama că a devenit bunică! „(…) Sentimentul că sunt bunică s-a trezit imediat în mine, deşi Mihai a venit pe lume prea devreme. Consider că e o frumuseţe de copil şi sunt sfâşiată între mila mea pentru Sitta şi încântarea mea faţă de mica fiinţă. Am fost într-un permanent du-te-vino între cei doi. La început, întrucât Sitta fusese adormită, ea nici nu ştia că a născut un fiu. (…) Ce bucurie, bucuria tuturor că era băiat, că ea era în afara oricărui pericol, că se terminase perioada ei proastă, ea, care suferise atât de mult, sărmana. Şi, deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume.(…)”.
Cât va trăi, Regina Maria va fi în apropierea viitorului rege Mihai. Iar amintirile sale despre bunica sa vor fi întotdeauna luminoase.
La moartea Regelui Ferdinand I, la 27 iulie 1927, Mihai este urcat pe tron cu un Consiliu de Regență, prezidat de unchiul său, prințul Nicolae. În acea perioadă, Carol trăia în străinătate și renunțase la drepturile sale dinastice, începând cu 28 decembrie 1925. La 8 iunie 1930, prințul Carol a revenit în țară și s-a proclamat Rege, iar fiul său, Mihai, a redevenit prinț moștenitor. După abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai a revenit pe tron, până la 29 decembrie 1947, când a fost obligat de comuniști să abdice.
Sursa: jurnalul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan